Agris.cz - agrární portál

Maďarský návrh na označování tuzemského původu potravin

22. 1. 2012 | APIC-AK

Maďarsko hodlá zavést systém dobrovolného označování původu maďarských potravin.

Podle návrhu, který je předložen Komisi a členským státům k připomínkování, má být označování maďarského původu potravin dobrovolné, ale pokud by výrobce chtěl údaj o tuzemském původu uvádět, musel by to do konce předcházejícího měsíce ohlásit Komisi. Navrhovaný předpis obsahuje podmínky, které musí být splněny, pokud se uvede původ. U rostlinných produktů musí maďarský původ zahrnovat pěstování/sklizeň, posklizňovou úpravu a zpracování, u živočišných potravin, musí být živočich narozen, (vy)chován a poražen v Maďarsku, a tamtéž musí proběhnout zpracování.

Pokud se pro výrobu potraviny používají vedle tuzemských surovin i dovážené (např. dovážený cukr k výrobě džemů z tuzemského ovoce), lze za tuzemský označit jen výrobek obsahující nejméně 50 % tuzemských složek (netýká se koření, soli, aditiv aromat, která se v Maďarsku neprodukují). Výjimkou jsou také výrobky z kakaa či kávy, které se v Maďarsku nepěstují. Tuzemský původ by se tak mohl uvádět na čokoládě nebo na kávě pražené v Maďarsku.

Vzhledem k tomu, že na trhu jsou výrobky s označením tuzemského původu, které tyto požadavky nesplňují, vztahovala by se na jejich uvádění na trh přechodná lhůta 12 měsíců po nabytí účinnosti a mohly by na trhu zůstat do uplynutí data trvanlivosti.

Lhůta na podání připomínek členských států (a Komise) je do 26. března 2012.


Zdroj: APIC-AK, 22. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:23