Agris.cz - agrární portál

Na koštu pálenek vyhrála ze 1372 vzorků kořalka z mirabelek

23. 1. 2012 | ČTK

V Mikulčicích na Hodonínsku se dnes na tradičním koštu pálenek prezentovalo 1372 kořalek vypálených z nejrůznějšího ovoce. Nevyhrála na Moravě tolik oblíbená a tradiční slivovice, ale pálenka ze švestkám velmi podobného ovoce - z mirabelek. Počasí loni právě švestkám a mirabelkám přálo, úroda byla velmi dobrá, což je patrné i na kvalitě pálenek, řekl ČTK pořadatel Vít Pavka.

Mikulčický košt se letos uskutečnil už po jedenácté a prezentovaly se na něm pálenky z celkem 140 měst a obcí. Je jednou z největších akcí svého druhu na Moravě. Pravidelně na něj míří až 800 příznivců klasického domácího tvrdého alkoholu. 

K mání na koštu nejsou jen tradiční slivovice, meruňkovice, hruškovice či ořechovice, ale i různé speciální pálenky. Jde o kořalky například z anansů, dýní nebo oskeruší. Vypálit prý lze téměř všechno. Povídá se, že nejskalnější příznivci pálenek dokázali vyrobit tvrdý alkohol dokonce z ovocných lízátek.

Vítězem letošního ročníku akce se stala pálenka z mirabelek od Ondřeje Opavského z Hodonína. Dnešní vítězství je mimořádně cenné, protože do tohoto ročníku koštu byl přihlášen rekordně vysoký počet pálenek. Loni jich bylo o 120 méně.

Vítěze vybrala odborná porota. Být degustátorem na těchto akcích v žádném případě podle Pavky neznamená, že po ukončení akce musí být "pod parou". Naopak mnozí si mohou dovolit sednout za volant a odjet. Pro posouzení vůně, chutě a dalších kritérií, není vůbec potřebné kořalku polykat, vysvětlil pořadatel.

 Spektrum gastronomických zážitků z koštu v Mikulčicích doplňují různé pochoutky ze zelí a škvarků. Doprovodnou akcí je košt kysaného zelí. Do něj bylo letos přihlášeno 50 vzorků a prvenství získala mikulčické rodina Kotáskových. 


Zdroj: ČTK, 23. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:26