Agris.cz - agrární portál

Výroba masa v hradeckém kraji do loňského září klesla o pětinu

23. 1. 2012 | ČTK

Výroba masa v Královéhradeckém kraji za první tři čtvrtletí loňského roku meziročně klesla o 21 procent. Byl to největší pokles ze všech krajů v zemi. Bez drůbežího chovatelé v regionu do konce září vyrobili 14.115 tun masa. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podobný pokles výroby masa měl Jihočeský kraj, a to minus 19 procent. V celé zemi výroba masa klesla o tři procenta na 251.000 tun.

    Hlavním důvodem poklesu byl propad výroby vepřového, a to o 23 procent na 11.200 tun. Farmáři snižování výroby vepřového zdůvodňují ztrátovostí chovů prasat. Tvrdí, že nemohou cenově konkurovat levným dovozům vepřového z ciziny. V hradeckém kraji k loňskému 1. srpnu stavy prasat meziročně klesly o 30 procent na 93.162 kusů. Průměrná cena jatečných prasat v ČR ve třetím čtvrtletí loňského roku činila 29,44 Kč/kg v živé hmotnosti, což byla cena jako v březnu roku 2000.

    Výroba hovězího masa v hradeckém kraji do konce loňského září klesla o 12 procent na 2905 tun. Po Ústeckém a Jihočeském kraji šlo o třetí nejvyšší propad v ČR. Na skopové maso v hradeckém kraji připadla výroba šesti tun masa a na koňské výroba čtyř tun.

    Největšími tuzemskými výrobci masa byly od ledna do konce září zemědělské podniky z Vysočiny, které jej dodaly téměř 42.527 tun. Následovali je zemědělci ze středních Čech a Jihomoravského kraje. Hradeckému kraji ve výrobě masa patřila mezi regiony podprůměrná devátá příčka.


Zdroj: ČTK, 23. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 14:28