Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná přihlášku ČR do programu Ovoce do škol

23. 1. 2012 | ČTK

Vláda na své středeční schůzi projedná návrh přihlášky České republiky do projektu "Ovoce do škol" pro příští školní rok. Termín pro zaslání přihlášky Evropské komisi je do konce ledna. S přihlášením do programu, v jehož rámci dostávají školáci dotované ovoce, nesouhlasí ministerstvo financí (MF), vyplývá z předkládací zprávy k materiálu, jež ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství, které ministrům materiál předkládá.

    Podle návrhu si projekt ve školním roce 2012 až 2013 vyžádá v přepočtu celkem 73 milionů korun. Z toho 53 milionů Kč dá Evropská unie, zbylých 20 milionů doplatí Česko ze státního rozpočtu.

    Jak před dvěma týdny uvedla Agrární komora, distributoři ovoce i školy vynaložili na projekt nemalé finanční prostředky, o něž by neschválením jeho pokračování přišli. Projekt podle agrárníků podporuje české ovocnáře. "A navíc, v EU necháme 'ležet ladem' cca dva miliony eur přidělených pro Českou republiku," argumentují pro schválení přihlášky zemědělci.

    "Podle MF rozsah programu nemůže v žádném případě splnit cíle, kterými jsou správné stravovací návyky a boj proti dětské obezitě," řekl již dříve ČTK k výhradám ministerstva financí jeho mluvčí Ondřej Jakob "Nemyslíme si, že asi tři porce ovoce za měsíc pro dítě může něco změnit na jeho stravovacích návycích či snížit výskyt obezity," podotkl.

    Opatření, které v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje nyní v Česku třetím školním rokem. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Jeho součástí je i doporučení školám, jak děti vést ke zdravému stylu života. Někteří kritici však projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu.

    "Projekt nemá výrazný plošný vliv na podnikatele v ČR, ale posiluje ekonomicky citlivý sektor ovoce a zeleniny, který spadá do ekonomicky citlivého sektoru zemědělství v ČR a dlouhodobě čelí nepříznivému vývoji této oblasti," uvádí MZe v dokumentu.

    Do projektu ovoce do škol se v tomto školním roce zapojilo více než 387.000 žáků základních škol, zhruba o pět procent více než ve školním roce 2010/2011. Počet škol, jejichž žáci pravidelně jedí dotované ovoce, meziročně vzrostl bezmála o stovku na 3243.

    Ovoce, zeleninu a ovocné šťávy dodává školám 16 schválených dodavatelů. Podpora je poskytována na čerstvé ovoce a zeleninu, balené ovoce a šťávy, které neobsahují konzervanty, přídavky cukru, sladidel, soli či tuků.


Zdroj: ČTK, 23. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:49