Agris.cz - agrární portál

Jednota Č. Budějovice zvýšila loni tržby na 1,74 mld. Kč

26. 1. 2012 | ČTK

Jednota České Budějovice, jež patří mezi největší spotřební družstva v zemi, loni meziročně zvýšila tržby o 44 milionů na 1,744 miliardy Kč. Podle předběžných hospodářských výsledků se mírně zvýšil i zisk, jenž v roce 2010 dosáhl k 22 milionům Kč. Do modernizace sítě prodejen družstvo loni investovalo zhruba 30 milionů. ČTK to dnes řekl generální ředitel Jaroslav Froulík.

"Jednota prodává na 1500 druhů čerstvého zboží od regionálních dodavatelů. Nejkvalitnějším výrobkům uděluje tři roky značku Kvalitní potravina z našeho regionu. Zájem o ně se trvale zvyšuje," uvedl ředitel. Značku kvality uděluje družstvo u přihlášených potravin na základě vlastního auditu. "Dbáme na to, aby ty potraviny byly kvalitní, autentické, aby se vyráběly šetrně," uvedl Froulík.

Jednota provozuje v Česku 35 prodejen, z toho sedm vlastních supermarketů Terno v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Týně nad Vltavou, Třeboni a od loňska také v Bechyni a Trhových Svinech. V dalších čtyřech supermarketech Terno podniká formou franšízingu. Zbývající prodejny pak znají zákazníci pod názvem Trefa, což jsou tradiční domácké samoobsluhy sloužící k denním nákupům.

Jednota má svou výrobnu lahůdek v Týně nad Vltavou. Výroba salátů, kterých loni prodala 150 tun, a pomazánek, kterých zákazníci snědli 60 tun, se meziročně zvýšila o deset procent. Z vltavotýnské výrobny putovalo k zákazníkům měsíčně také 15.000 hotových chlazených jídel, což je pětkrát více než v roce 2010.

Do služeb Jednoty zhruba deset let nepatří kdysi tradiční výkup ovoce a hub, asi 20 let neprovozuje nerentabilní pojízdné prodejny.

Jednota, spotřební družstvo České Budějovice byla založena v roce 1956. Je členem Svazu českých a moravských spotřebních družstev (SČMSD) a nákupní centrály COOP Centrum. Z pověření SČMSD vykonává správu družstevních řetězců COOP Terno. Vedle obchodní činnosti podniká mimo jiné v pohostinství, v řeznictví a uzenářství, pekařství a cukrářství. Z velkoobchodu v Týně nad Vltavou zásobuje nejen vlastní prodejní síť, ale i další zákazníky.


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:00