Agris.cz - agrární portál

Mlhy kolem porážek zvířat

27. 1. 2012 | ASZ

Tuzemská média, zejména v oblasti zemědělství, rozhodně již delší dobu nejsou zárukou věrohodnosti zveřejňovaných zpráv. Většina zemědělců to myslím, ví – přesto je nutné opětně zdůraznit: To, že se něco napsalo v novinách či vysílalo v televizi, rozhodně neznamená, že to tak opravdu je.

Zatím poslední případ zavádějících informací byla celá kaskáda zpráv, podle nichž nejnovější novela veterinárního zákona zakazuje zabíjačky. K tomu je třeba důrazně poznamenat, že v oblasti zabíjaček (porážek prasat) uvedená novela nezměnila vůbec nic. Platí tedy to, co platilo v předchozím znění zákona, a co platí již celou řadu let – porážet lze zcela standardně v hospodářství chovatele, ne však na  veřejnosti, což se ovšem již nesmí drahnou dobu. V čem naopak novela změnu přinesla, je povolení domácích porážek skotu. Vzhledem k ne zcela správné orientaci některých farmářů lze v tomto případě připomenout, že Státní veterinární správa ČR nepočítá s žádnou prováděcí vyhláškou k porážkám skotu, takže od přijetí novely při splnění standardních veterinárních podmínek porážek těmto již nic nebrání.


Zdroj: ASZ, 27. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:21