Agris.cz - agrární portál

Agrární obchod leží v rukou několika firem

30. 1. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Jak bylo uvedeno na Oxford Farming Conference konané začátkem ledna, na globálním trhu s hnojivy, pesticidy a osivy dominuje pouze několik multinacionálních společností.

Za 78 procent globálního exportu a 70 procent globálního importu agrárních produktů je zodpovědných pouze 20 zemí. To vyplynulo z Oxford Farming Conference.

Ekonomická síla by podle britského odborného časopisu Farmers Weekly měla do roku 2020 zůstat zachována v EU a Americe. Očekává se, že v příštím desetiletí vzroste hospodářský význam Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky. Velkou část produkce a obchodu přitom kontroluje jen několik multinacionálních společností.

Na trhu dominují velké společnosti

Jak bylo na konferenci uvedeno, jsou

  • Čtyři společnosti zodpovědné za 75 až 80 procent světového maloobchodu,

  • Sedm společností kontroluje světovou nabídku hnojiv,

  • Pět společností si rozděluje 68 procent trhu s herbicidy a pesticidy,

  • Tři společnosti kontrolují polovinu světového obchodu s osivy.

74 procent globální zemědělské půdy si dělí 25 zemí

Co se týče přírodního zdroje půdy, zhruba 74 procent ze 4,8 miliard ha agrární půdy na světě se rozkládá ve 25 zemích. V Číně, Austrálii, USA, Brazílii a Rusku leží okolo 37 procent celosvětové orné půdy. Stále nižší nabídka půdy, ale i vody a hnojiv vyvolává nutnost efektivnější produkce zemědělských produktů, zaznělo na závěr konference.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 30. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:53