Agris.cz - agrární portál

Deset měsíců se dostávala Česká drůbež zpět ke všem zákazníkům

30. 1. 2012 | ČTK

Deset měsíců trvalo firmě Česká drůbež z Domažlicka, než se dostala zpět ke všem svým zákazníkům v Česku. Před rokem totiž Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila, že dovezla německá vajíčka se špatně uvedeným původem. Po této informaci se tak stala vejce České drůbeže v ČR těžko prodejná a český výrobce se musel soustředit z 90 procent na vývoz, například na Slovensko a Maďarsko, navíc za podstatně horší ceny. Firma zvažovala žalobu, ale nakonec k ní nepřistoupila. ČTK to řekl jednatel české-německé firmy Petr Červený.

"Na deset měsíců jsme přišli o nejvýznamnějšího odběratele, Penny market, ale také o další. Až loni v listopadu, kdy začal být na trhu akutní nedostatek vajec, jsme znovu začali dodávat," dodal. Většina odběratelů přitom nechtěla německá vejce z mateřské firmy, ale ani česká vejce z Velkého Malahova na Domažlicku. Do ČR pak začaly hojně proudit polská, španělská i bulharská vejce.

Veterináři 14. ledna zakázali prodej 200.000 vajec z Německa, u nichž byl špatně uveden původ. Firmě nepomohlo, že Němci okamžitě zaslali do ČR výsledek, že třídírna, odkud firma vejce dovezla, nepatřila mezi výrobce postižené restrikcemi kvůli možnému zamoření dioxinem. Pochybení bylo podle Červeného pouze administrativní, protože Německo jako jediná země EU používá dvoje čísla třídíren na obalech vajec. "My jsme použili obchodní značení, kdežto SVS našla na webových stránkách hygienicko-právní značení. Dokladem od německé úřadu jsme doložili, že jde o identickou třídírnu. SVS ale doklady nebrala v potaz," dodal. Už téměř rok tedy raději Česká drůbež uvádí na obalech obojí značení.

Třídírna ani výrobny vajec mateřské firmy Bayern Ei, odkud Česká drůbež vejce dovezla, nepodléhaly restrikcím spolkové vlády kvůli dioxinům, výroba tam běžela bez omezení. "Německý vlastník z toho byl rozčarovaný," dodal. Škody odhadl na minimálně miliony korun.

Farma České drůbeže ve Velkém Malahově na Domažlicku, která produkuje až 65 milionů vajec ročně, se významně podílí na zásobování českého trhu. Zhruba polovinu vajec exportuje.


Zdroj: ČTK, 30. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 18:02