Agris.cz - agrární portál

V EU by mohla fungovat databáze nekvalitních potravin

30. 1. 2012 | ČTK

V Evropské unii by mohla fungovat databáze nekvalitních potravin, které byly zjištěny na unijním trhu. Databázi chce prosadit europoslanec Pavel Poc (ČSSD), který už připravil legislativní návrh. Na tiskové konferenci to dnes řekl člen představenstva společnosti Agrofert Holding a zástupce Iniciativy producentů zemědělských a potravinářských podniků Jaroslav Faltýnek.    

"Představa je taková, že bude zaveden systém, který by monitoroval kvalitu potravin a upozorňoval na nekvalitní výrobce a nekvalitní výrobky," řekl Faltýnek. Nový projekt je nyní ve stádiu legislativního návrhu, který podle Faltýnka zatím nebyl oficiálně předložen. Poc se měl tiskové konference zúčastnit, podle Faltýnka ale musel dát přednost pracovním povinnostem.    

Nová databáze nekvalitních a šizených potraviny by podle návrhu měla fungovat podobně jako evropský systém rychlého varování RASFF, pomocí kterého se členské státy EU vzájemně varují před nebezpečnými potravinami a krmivy, případně před potravinami nevhodnými k lidské spotřebě.  

Kvalitativním požadavkům loni v Česku podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevyhovělo 15 procent kontrolovaných potravin. Nejčastější problémy byly například s džemy, vínem a medy. Přibývá prý případů, u nichž je podezření na záměrné šizení ze strany výrobců; většinou jsou to potraviny z dovozu. Inspekce proto zintenzivňuje kontrolu jakosti potravin.    

"Některá naše zjištění poslední dobou jsou alarmující," řekl již dříve ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta. Jako příklad uvedl ovocný džem, v němž bylo jen 15 procent ovocné složky, či jakostní víno pančované vodou. "Rozdíl je tak obrovský, že už to nemůže být technologická nedokonalost. My se domníváme, že už je to cíleně," podotkl Šebesta. Dodal, že inspekce se bude kontrolám jakosti potravin intenzivně věnovat i letos.


Zdroj: ČTK, 30. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:33