Agris.cz - agrární portál

PK: Výrobní ceny potravin klesly, spotřebitelské už méně

31. 1. 2012 | ČTK

Výrobní cena některých potravin za posledních 15 let výrazně klesla, jejich spotřebitelské ceny na pultech obchodů se ale snížily mnohem méně nebo dokonce vzrostly. Tvrdí to Potravinářská komora (PK), která zmapovala vývoj cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen vybraných potravin od roku 1995. Obchodníci údaje PK zpochybnili a tvrdí, že si marže na úkor potravinářských firem rozhodně nezvyšují.

Mluvčí PK Dana Večeřová dnes novinářům řekla, že například za kilogram vepřové kýty bez kosti si producenti v roce 1995 účtovali v průměru necelých 106 korun, přičemž do roku 2010 klesla cena výrobců na 72 korun. Naproti tomu spotřebitelská cena v obchodech se snížila mírněji, a to ze 125 korun v roce 1995 na 103 koruny v roce 2010.

U mléka se pomyslné cenové nůžky podle Večeřové ještě více rozevřely. Výrobní cena trvanlivého mléka v roce 1995 činila 10,16 Kč za litr a do roku 2010 klesla na 9,94 Kč. Naproti tomu spotřebitelská cena se zvýšila z 13,45 koruny v roce 1995 na 14,81 koruny. Podobný cenový vývoj byl podle Večeřové také u některých dalších potravin, například špekáčků či šunky.

"Ze statistik je jasně vidět, že jestli někomu rostou marže, tak to jsou právě obchodní řetězce. Naopak výrobci se musí neustále vyrovnávat s nárůstem cen energií či mezd a zároveň bojují s tím, že obchodníci tlačí na to, aby měli stále nižší dodavatelské ceny," upozornila Večeřová.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka dnes ale označil informace zveřejněné PK za "naprosto jednostranné hodnocení". "Statistika cen výrobců a jejich marží neexistuje. Jsem přesvědčený o tom, že srovnání není objektivní," řekl ČTK Juračka, podle kterého potravinářské firmy operují s údaji, které nemohou prokázat. "Také bych uměl vybrat komodity, jejichž prodejní cena klesá a výrobní stoupá. Je to otázka výběru komodit a prokazatelnosti," uvedl Juračka.

Vleklý spor zemědělců, potravinářů a obchodníků o výši marží by podle Juračky mohla vyřešit nezávislá studie, jejíž vznik SOCR podporuje. "Jsem pro objektivní srovnání. Už jsme kvůli tomu dali dohromady skupinu zemědělců, prvovýrobců a obchodníků. Nechť se prokáže, kdo nejvíc vydělává. Zatím to jsou jenom nepodložená čísla," podotkl Juračka.


Zdroj: ČTK, 31. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 21:00