Agris.cz - agrární portál

Pokles prodeje piva v Německu se loni zastavil, prý díky počasí

31. 1. 2012 | ČTK

Už několik let trvající pokles prodeje piva v Německu se loni prakticky zastavil, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na německý statistický úřad. Za to, že Němci měli na zlatavý mok chuť, pivovarníci prý vděčí teplému počasí.

    Loni se v Německu prodalo 98,2 milionu hektolitrů piva, což oproti předchozímu roku znamená pokles o 0,1 procenta. Od roku 2006 se přitom prodej propadal průměrně o dvě procenta ročně. Spotřeba piva v Německu se za posledních deset let s výjimkou dvou roků trvale zmenšovala.

    I když Němci podobně jako Češi mají ve světě pověst milovníků piva, jeho výrobci tvrdí, že mladí lidé stále častěji pijí nealkoholické nápoje.

    Průměrný Němec za loňský rok vypil více než 101 litrů piva. "Prodej piva závisí na počasí. V loňském prvním pololetí - v dubnu a květnu - bylo teplo, a prodej rostl," řekl agentuře Reuters Jürgen Hammer z německého statistického úřadu. "Díky tomu nejsou výsledky za celý rok tak špatné. Myslím si, že stále platí, že když je teplo, lidé pijí pivo," dodal.

    Nejlépe za poslední léta šlo pivo v Německu na odbyt v roce 2006, kdy se v této zemi konal světový šampionát ve fotbale.

    V Česku je průměrná spotřeba piva na jednu osobu okolo 150 litrů piva ročně, což je nejvíce na světě.


Zdroj: ČTK, 31. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:59