Agris.cz - agrární portál

Vinaři na jižní Moravě začali sklízet hrozny na ledové víno

31. 1. 2012 | ČTK

Vinaři na jižní Moravě v dnešních ranních mrazech začali sklízet hrozny na ledové víno. Čekali na ně někteří od listopadu. Z jednoho hektaru vinic dnes sklidili hrozny například ve Vinařství Baloun ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Podle Radomila Balouna bude z vína specialita, která bude připomínat i slámové víno. Na vinicích hrozny letos ležely nezvykle dlouho.

    Dvacítka vinařů dnes na vinice Vinařství Baloun vyrazila o půl šesté ráno. Teploty dosahovaly minus deseti stupňů. Ledové víno vinaři mohou sklízet pouze v případě, že teploty klesnou alespoň sedm stupňů pod nulu. Ve Vinařství Baloun sklízeli hrozny odrůdy Frankovka a Cabernet Sauvignon. "Máme tak 70 metráků z jednoho hektaru. Teď budeme hrozny dva dny lisovat. Tím, že hrozny byly vyschlé, ani mráz k nějakému zahuštění nepotřebovaly," uvedl Baloun.

    Proto, že vyschlé hrozny ležely na vinici dlouho, podle Balouna bude ledové víno připomínat slámové, které musí schnout tři měsíce. "Bude to takové ledové víno s přívlastkem slámového," uvedl Baloun. Podle něj se specialita projeví v chuti, která bude medovější a bohatší tím, že víno vyschlo na hrozinky. "V Česku něco podobného nepamatujeme," uvedl Baloun. Podle něj bude možné vyrobit více šarží. "Chceme zákazníkům ukázat, co je příroda schopná udělat. Budeme mít tak 3000 litrů ledového vína," dodal.

    Na mrazy čekali i další vinaři z jižní Moravy. Ve středu začnou sklízet hrozny z vinic ve Znovínu Znojmo. Na vinicích mají šest tun hroznů. Podle firmy jde o velkou raritu, ledové víno vinaři obvykle sklízejí koncem kalendářního roku. Leden je výjimkou. "Ve středu to bude ale dokonce už únor. To jsem ještě nezažil," uvedl ředitel firmy Pavel Vajčner.

    Mrazy kromě pozitiv mohou na vinicích způsobit i škody. Podle odborníků je kritická teplota minus 18 stupňů. Na většině míst jižní Moravy navíc není sníh, který keře v zimě obvykle částečně chrání.


Zdroj: ČTK, 31. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 15:31