Agris.cz - agrární portál

Rybáři v Olomouckém kraji mají plné ruce práce kvůli mrazu

31. 1. 2012 | ČTK

Plné ruce práce mají nyní kvůli silným mrazům mnozí chovatelé ryb v Olomouckém kraji. Pomocí motorových pil prořezávají v zamrzlých rybnících prohlubně. Mrazy udeřily v regionu začátkem týdne. Například v Jeseníku dnes ráno meteorologové naměřili minus 21,9 stupně. Padl tak rekord z roku 1991, který činil 21,5 stupně Celsia pod nulou.

    S ledem bojují například pracovníci Rybářství Horák z Uničova-Nové Dědiny. "Naši zaměstnanci tento týden nedělají nic jiného, než že objíždějí rybníky a snaží se, aby v nich nevznikl kyslíkový deficit. Dělají prohlubně a kontrolují přítoky do rybníků, u kterých hrozí, že by mohly zamrznout," řekl ČTK Martin Horák z rybářství.

    Doplnil, že ani dosavadní mírný průběh zimy ale rybí násadě nemusel přát. "Voda nebyla zamrzlá, násada tak musela čelit útokům kormoránů. Na hodnocení je ale ještě brzy. Vše se ukáže až na jaře," uvedl Horák.

    Rybáři v Tovačově zatím k řezáním prohlubní nemuseli přistoupit. "Mrazům se bráníme starým rybářském trikem, kdy se nechá voda na přítoku zamrznout co nejvýše, a poté se sníží hladina tak, aby vznikla vzduchová bublina," uvedl vedoucí rybářství Jiří Zahradníček.

    Mrazivé počasí bude panovat v regionu i v příštích dnech. Například ve čtvrtek by teploty v horských údolích mohly klesnou až k minus 30 stupňům Celsia. Podle předpovědi bude navíc ve středu a ve čtvrtek zesilovat vítr.


Zdroj: ČTK, 31. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 09:22