Agris.cz - agrární portál

Zemědělci se holomrazům neubrání, mohou způsobit velké škody

1. 2. 2012 | ČTK

Zemědělci na jihu Moravy se obávají nadcházejících holomrazů. Pokud by teploty pod minus 20 stupňů trvaly delší dobu, mohou podle nich způsobit katastrofální škody. ČTK to dnes řekl předseda Agrární komory v Hodoníně Petr Chaloupka.

    "Na holomrazy se nedá připravit. Sníh bohužel nenapadl, a tak je jedinou ochranou šlechtění ozimních obilovin na mrazuvzdornost. Velké mrazy pod minus dvacet však obiloviny více dní po sobě nevydrží," řekl Chaloupka. V takovém případě osení vysévané na podzim zmrzne a na jaře nevyraší. Zemědělci by tak museli na jaře vysét znovu jarní odrůdy, což by jim výrazně zvýšilo náklady.

    Mrazy mohou poškodit i vinohrady a ovocné stromy, a způsobit tak poškození hroznů a ovoce. Zemědělce by zachránila jedině sněhová pokrývka, která by plodiny před mrazem částečně ochránila. Celkové škody nyní podle Chaloupky nelze vůbec odhadnout. Po mrazech mohou zemědělci vyrýt kousek zeminy s osením, dát ho do tepla a sledovat, zda ze zeminy něco vyraší. Přesto tento test není zcela průkazný a škody způsobené mrazem se v plné šíři ukážou až na jaře.

    Podle Českého hydrometeorologického úřadu mají nízké teploty vydržet zhruba do poloviny února, v první části měsíce má být v nížinách až minus 20 stupňů v noci a až minus 14 stupňů přes den. Nad nulu by se podle dlouhodobé předpovědi měly teploty dostat ve druhé polovině února.


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:06