Agris.cz - agrární portál

Krutým chovatelům by mohlo hrozit zabavení zvířat a zákaz chovu

1. 2. 2012 | ČTK

Sněmovna dnes podpořila předlohu, podle níž by mohl stát zabavit zvířata lidem, kteří je týrají, nebo zakázat krutým chovatelům jejich další držení. Debatu ale vyvolalo ustanovení, podle kterého by policisté mohli vstoupit do bytu kvůli podezření na týrání zvířete. Novela zákona na ochranu zvířat míří do zemědělského výboru.

    Novou pravomoc pro policii sněmovna neschválila už před čtyřmi lety, připomněl Marek Benda (ODS). Ustanovení podle něho do zákona opět někdo "propašoval". Bendovo stanovisko podpořila například také komunistka Kateřina Konečná.

    Sankce v podobě zákazu chovu zvířat má podle ministerstva zemědělství snížit administrativní náklady obecních úřadů. Norma obsahuje také zvýšení poplatků za vyřízení dokladů k chovu vybraných druhů a schválení žádostí o převoz.

    I v současnosti je možné zvíře tyranovi odejmout a umístit je do náhradního zařízení. Zvíře však stále zůstává majetkem původního majitele, který si někdy po čase pro zvíře přijde a bere si je zpět.

    Umožnění vstupu policistů do domů při podezření, že v něm trpí zvířata, by podle Státní veterinární správy pomohlo například k záchraně zvířat, jejichž majitel skončil ve vězení nebo zemřel. Policisté v současnosti mohou při podezření z týrání vstupovat jen do chovných zařízení.

    Novela také stanovuje požadavky na vzdělání a kvalifikaci osob, které usmrcují zvířata nebo pracují s pokusnými zvířaty. Upřesňuje rovněž požadavky pro udělení povolení k rituálním porážkám zvířat a upravuje ochranu zvířat pro vědecké účely.


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:23