Agris.cz - agrární portál

Silné mrazy pod 20 stupňů by mohly ohrozit meruňky a třešně

2. 2. 2012 | ČTK

Silné mrazy pod minus 20 stupňů Celsia by mohly ohrozit květní násadu peckovin, jako jsou meruňky a třešně. Jádrovinám, tedy jablkám či hrušním, by mrazy uškodit neměly. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Upozornil na to, že hodnotit dopady dosavadních silných mrazů zatím nelze.

Pozitivem současného ochlazení je podle Ludvíka to, že bylo postupné a přišlo v době, kdy jsou stromy v hlubokém spánku, takzvané dormanci. Rizikem by však mohl být silný vítr, který je pro stromy horší než extrémní mrazy. "Květní násada u peckovin je po loňské úrodě velmi dobrá a je tak z čeho redukovat. V žádném případě nyní nemůžeme mluvit o nějakých ztrátách," řekl.

Daleko větší obavy mají ovocnáři každoročně z jarních mrazů, které dokážou na úrodě způsobit obrovské škody. Naposledy se tak stalo loni v květnu, kdy mrazy částečně nebo úplně poničily zhruba 10.500 hektarů sadů, tedy asi 60 procent všech výsadeb. Sklizeň ovoce vloni klesla na pouhých 101.249 tun a patřila mezi nejnižší sklizně za posledních 50 let. Ztráty na tržbách ovocnáři odhadli na více než půl miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 2. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:47