Agris.cz - agrární portál

HN: PF navrhoval nevýhodnou náhradu restitučních pozemků v Praze

6. 2. 2012 | ČTK

Dozorčí rada Pozemkového fondu loni schválila návrh dohody s restituenty výrazně nevýhodný pro stát. Za zastavěné pozemky v Praze v hodnotě 84 milionů korun navrhla převést stavební parcely na lukrativních místech v hlavním městě za nejméně jednu miliardu korun, píše server iHned.cz. Z dohody s restituenty sešlo, ale rozhodnutí rady stále platí, zjistily Hospodářské noviny.

    Potomci velkostatkáře Julia Bečváře požadují po státu kompenzaci za pole zabavená komunisty 20 let. Pozemkový úřad už dříve jejich nárok spočítal na 84 milionů a jeho ředitel Radim Zika (ODS) loni v květnu dozorčí radě navrhl vydat přibližně 260 hektarů náhradních pozemků.

    Podle zjištění HN jde například o dvanáctihektarové pole v Letňanech, jehož část je podle územního plánu ve stavebním režimu a zbytek má následovat. Podle cenové mapy zde stojí metr čtvereční 4000 Kč. Dále navrhl fond vydat parcely naproti Thomayerově nemocnici o rozloze 46.000 metrů čtverečních, jejichž cena je podle odhadů realitních makléřů asi 320 milionů Kč.

    "Přišlo mi to už tehdy divné, takže jsem hlasoval proti," řekl HN tehdejší člen rady a šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Ředitel fondu Zika se o okolnostech celé transakce nechtěl bavit. Přes mluvčí uvedl, že dohoda s restituenty už neplatí. Podle HN ale rozhodnutí dozorčí rady fondu dodnes nikdo nezrušil.

   HN v lednu napsaly, že Pozemkový fond prodal lukrativní pozemky v Bedřichově v Jizerských horách firmě Bio Shop, která na nich má hospodařit. Jde přitom o malé parcely rozeseté po vesnici, mezi domy, penziony, poblíž silnice nebo v sousedství sjezdovek. Podle Hospodářských novin obchod budí zdání, že jde o předem připravenou spekulaci. Firma už požádala o přeměnu půdy na parcely, čímž by mohla vydělat až 90 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 6. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 11:40