Agris.cz - agrární portál

Ve 12 bavorských výkrmnách prasat byl opět povolen běžný provoz

7. 2. 2012 | APIC-AK

V důsledku kauzy mlékárny Ehrmann je dosud uzavřeno devět výkrmen prasat; vepřové maso  se nesmí dostat do potravinového řetězce.

Z celkového počtu 26 chovů prasat uzavřených v souvislosti s výskytem chloramfenikolu v moči prasat bylo 12 opět uvolněno pro běžný provoz, dalších 5 musí čekat na to, jak dopadnou výsledky dalších šetření.

Chyba, která se stala v laboratoři mlékárny Ehrmann, vedla ve Švábsku přibližně před dvěma týdny k uzavření 26 výkrmen prasat. Při rutinní kontrole byla v moči detekována přítomnost zakázané látky – antibiotika chloramfenikolu. Mlékárna zásobuje výkrmce prasat v okolí odpadním produktem z výroby mléčných produktů. Lidskou chybou se tak dostalo do krmných dávek prasat kontaminované krmivo.

Podle sdělení bavorského Zemského úřadu pro zdraví a potraviny (LGL) bylo již uvolněno pro běžný provoz 12 zemědělských podniků s celkovým počtem přibližně 10 000 prasat. V těchto podnicích příslušné úřady neprokázaly přítomnost reziduí antibiotik ani v krmivu, ani v moči prasat. Dalších pět podniků s přibližně 6 500 prasaty bylo uvolněno částečně. Zde je nutné ještě vyčkat na výsledky doplňkových analýz, protože se chloramfenikol dostal do krmiv. U zbývajících devíti zemědělských podniků s přibližně 11 900 zvířaty prokázali kontroloři přítomnost chloramfenikolu jak v krmivu, tak také v moči prasat. Maso těchto prasat platí za „kontaminované“ a nesmí se dostat do potravinového řetězce. 

Mlékárna Ehrmann postižené zemědělce odškodní

Společnost si je plně vědoma pochybení a proto chce pomoci zemědělcům „nebyrokratickou“ cestou. Úzce spolupracuje s úřady i chovateli. Konečnou výši škody však bude možné stanovit až po ukončení všech šetření. Cílem společnosti je, poskytnout postiženým chovatelům pomoc včas.


Zdroj: APIC-AK, 7. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 12:14