Agris.cz - agrární portál

Britský výzkum jahod s velmi omezenou potřebou vody

7. 2. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Roční vynakládání 400 milionů liber britskou vládou na zemědělské vědy poskytuje „ příležitost stát se pohotovým, co se týká klimatu, energie a vody“ sdělila ministryně zemědělství Caroline Spelman na konferenci Oxford Farming Conference na začátku ledna 2012.

     Existuje dobře známý projekt organizace EMR (East Malling Research), který zkoumá pěstování jahody s používáním množství vody o 70 % menším. Tyto výsledky jsou převáděny na brambory – další plodinu s vysokou poptávkou po vodě.

     Pro pěstitele znamená adaptování se na klimatickou změnu hrozby, ale také chopení se příležitostí s delšími pěstebními sezónami a omezenými poškozeními mrazem, což umožňuje, aby byly zavedeny nové plodiny.

     Vedoucí pracovník EMR profesor Peter Gregory sdělil časopisu Grower: Rádi bychom viděli více zdrojů jdoucích do výzkumu pěstování nového ovoce ve Velké Británii. EMR zlepšuje vinnou révu a zkouší pěstování melounů. Existují příležitosti také pro další ovoce, jako například meruňky a broskve, ale je potřeba provádět výzkum nyní, ne v čase 10 let.

Horticulture Week, 2012, 13 January, s. 22

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 7. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 21:50