Agris.cz - agrární portál

Nejprodávanější české pivo Gambrinus už bude také v PET lahvi

7. 2. 2012 | ČTK

Nejprodávanější české pivo Gambrinus světlý bude od pondělí také v 1,5litrových PET lahvích. Plzeňský Prazdroj tak vychází vstříc přáním spotřebitelů, řekl ČTK jeho mluvčí Jiří Mareček. Konzumenti piva stále více oceňují u PET balení nerozbitnost, lehkost a snadnou manipulaci, uvedl nedávný průzkum TNS AISA. Loni vyzkoušelo pivo z tohoto obalu přes 50 procent pivařů. Českým pivovarům loni rostla nejvíce výroba piva v PET lahvích a nealkoholických piv.

    Prazdroj loni postavil v Plzni za 150 milionů korun novou stáčecí linku na tento obal. Reagoval na měnící se požadavky českých pivařů. Ti chodí stále méně do restaurací a častěji si kupují pivo v PET lahvích domů. Podle pivovarníků nastartovala tento trend ekonomická krize a výrazné zvýšení spotřební daně na pivo od ledna 2010.

    Trh s recyklovatelnými PET lahvemi je podle Českého svazu pivovarů a sladoven nejrychleji rostoucím segmentem ze všech pivních balení. "Zcela jasně vnímáme zvýšený zájem pivařů o doplnění variant balení značky Gambrinus právě o PET lahev. To je balení, o které si pivaři vyloženi řekli," uvedl manažer pivovaru Jan Doležel.

    Prazdroj, který se řadu let bránil prodeji piva v plastových lahvích, v nich začal nabízet od poloviny roku 2009 nejlevnější značky Primus a Klasik. Jedenapůllitrové PET lahve jsou silnostěnné s filtrem proti ultrafialovému záření. V tomto balení už nabízí značky Primus, Klasik a Velkopopovický Kozel. Nejznámější Pilsner Urquell stáčí výhradně do skleněných obalů a v menší míře do plechovek.

    Výsledky průzkumu TNS AISA ukazují, že loni pilo pivo z tohoto balení 54 procent pivařů. Zhruba 28 procent dotazovaných pije pivo z PET lahve alespoň jednou za měsíc a 11 procent minimálně jednou týdně. Z výzkumu firmy G82 vyplývá, že obliba recyklovatelného plastového balení roste pro jeho praktičnost. Mezi příležitosti konzumace uváděli lidé nejčastěji grilování, sledování televize, posezení s přáteli, ale také rodinný oběd. "Dalšími vlastnostmi, které lidé na lahvi oceňují, jsou snadná manipulace nebo nerozbitnost," dodal Doležel.

    Novou láhev pro pivo Gambrinus navrhl designér Jan Čapek, který vytvořil i nový vzhled půllitrů pro hospody i restaurace.

    Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:54