Agris.cz - agrární portál

TZ Led na vodních tocích způsobuje drobnější lokální záplavy. Lesy ČR operativně pracují na stabilizaci nebezpečných jevů

8. 2. 2012 | Lesy České republiky, s. p.

Současná vlna mrazivého počasí přidělává vrásky také vodohospodářům.  Lesy ČR, které spravují napříč celým územím státu drobné vodní toky o délce více než 39 tisíc kilometrů, registrují na mnoha vodních tocích nebezpečí spojená s hromaděním ledu. V důsledku trvale nízkých teplot se hladiny mění v kašovitý led nebo dokonce ledové bariéry.   Zamrzající hladina pak brání plynulému odtoku vody. Místy dochází k rozlivu vody mimo koryta toků a může dojít i k zaplavování například sklepů přilehlých nemovitostí nebo povrchů komunikací.   Lesy ČR průchodnost koryt vodních toků průběžně monitorují a v lokalitách, kde se podobné situace vyskytují, Lesy ČR neprodleně zajišťují s pomocí těžké techniky obnovení průchodnosti koryt.

Ledové bariéry byly zaznamenány například na vodním toku Oskava nebo na Bušínském potoce v okrese Šumperk v Olomouckém kraji. Na Olešenském potoce (Kraj Vysočina) se v Ledči nad Sázavou, v místech, kde se potok vlévá do řeky Sázavy, vytvořila velká ledová krusta a hrozilo zaplavení komunikace a porušení inženýrských sítí.

K ucpání průtočného profilu dochází dále na tocích Netřeba v Bílé Třemešné (okres Trutnov, Královéhradecký kraj), Novohorském potoce v Oloví u Sokolova (Karlovarský kraj), Bílém potoce v Nových Hamrech, Pekelském potoce ve Stráži nad Ohří (okres Karlovy Vary, Karlovarský kraj) nebo Nerudově potoce v Dubí u Teplic (Ústecký kraj).

Zamrzlá koryta vodních toků působí problémy i na Jesenicku v Olomouckém kraji (Priessnitzův potok) a Beskydsku (Rovenský a Podolský potok) v Moravskoslezském kraji.

V případě zvýšené kumulace ledu na vodních tocích ve správě Lesů ČR se zástupci obcí mohou obrátit přímo na příslušnou Správu toků Lesů ČR,

KONTAKT:

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

E-mail: Boublik@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 8. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 11:51