Agris.cz - agrární portál

Zařízení na výrobu bioplynu "krmené" odpady z velkoobchodu

9. 2. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Ve Stuttgartu bylo uvedeno do provozu první zařízení na výrobu bioplynu, které fermentuje odpady z ovoce a zeleniny z velkoobchodu a z menz a kantýn na metan. Pilotní zařízení vyvinuté Frauenhoferovým institutem se nachází přímo vedle velkoobchodu. Podle odborníků je velmi problematické udržet podmínky prostředí stabilní, protože zbytky pro mikroorganismy se denně mění. Aby se navzdory tomu zajistilo konstantní složení, jsou odpady skladovány v zásobní nádrži a odsud ve stejné směsi dodávány do zařízení na výrobu bioplynu.

Zbytky z velkoobchodu, jako např. hlávky salátu, jsou považovány za vhodný substrát pro zařízení na výrobu bioplynu, protože obsahují vysoký podíl vody a nízký podíl zdřevnatělých částí, tvrdí koordinátorka projektu Dr. Ursula Schließmann. Přesné složení „potravy pro bakterie“ se propočítává systémem managementu.

Zařízení podle provozovatele dále zužitkovává všechny produkty vznikající během výroby. Filtrát se spolu s oxidem uhličitým, který vzniká při výrobě metanu, využívá pro kultury řas, které produkují olej. Fermentační zbytek se ve švýcarském Ústavu Paula Scherrera a Ústavu techniky v Karlsruhe rovněž přeměňuje na metan.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 9. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:31