Agris.cz - agrární portál

FAO: Světové ceny potravin v lednu poprvé za půl roku stouply

9. 2. 2012 | ČTK

Světové ceny potravin se v lednu meziměsíčně zvýšily téměř o dvě procenta. Zaznamenaly tak první nárůst za posledních šest měsíců. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Dodala, že v únoru by potraviny mohly opět zdražit, protože ceny obilí a rostlinných olejů tlačí vzhůru obavy ohledně špatného počasí v hlavních pěstitelských oblastech.

Cenový index potravin FAO v lednu stoupl o čtyři body na 214 bodů poté, co od loňského července klesal. "Je to spíše přestávka v sestupném trendu než jeho zvrat," řekl agentuře Reuters ekonom FAO Abdolreza Abbassian. "Inflační tlaky plynoucí z cen potravin nejsou tak výrazné jako před rokem," dodal.

Abbassian nicméně upozornil, že vzhledem k dosavadnímu vývoji existuje prostor pro růst cen potravin v únoru. Klíčovým faktorem pro ceny podle něj zůstává počasí v hlavních pěstitelských oblastech. Loni v únoru se světové ceny potravin vyšplhaly na rekordní maximum, což přispělo k růstu inflace a k nepokojům v arabských zemích. Ve druhé polovině loňského roku se však ceny snížily.

Světová banka minulý měsíc uvedla, že světové ceny potraviny by letos měly pokračovat v poklesu, protože slabší ekonomika utlumí spotřebitelskou poptávku, zatímco dodávky potravin stoupnou. Dodala však, že tento trend by mohl zvrátit případný nárůst cen ropy.


Zdroj: ČTK, 9. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:24