Agris.cz - agrární portál

Zisk výrobce lihovin Diageo klesl v pololetí o pětinu

10. 2. 2012 | ČTK

Zisk nápojové společnosti Diageo se v první polovině fiskálního roku snížil o 20 procent na 953 milionů liber (28,4 miliardy Kč). Pokles způsobila jednorázová daň, která převážila nad silným výkonem na rozvíjejících se trzích. Firma, která je největším světovým výrobcem lihovin, to uvedla v dnešním prohlášení.

Zisk před zdaněním za šest měsíců do konce prosince naopak stoupl o 15 procent na 1,86 miliardy liber. Příjmy se zvýšily o deset procent na 7,83 miliardy liber. Do sortimentu firmy Diageo patří například whisky Johnnie Walker, vodka Smirnoff, pivo Guinness, rum Captain Morgan, likér Baileys či gin Gordon's.

Objem prodeje v Latinské Americe stoupl o 14 procent a v Africe o sedm procent. V oblasti Asie a Tichomoří se zvýšil o pět procent. Generální ředitel Paul Walsh dodal, že rozvíjející se trhy v Africe, Latinské Americe a Evropě se nyní podílejí na hospodaření firmy téměř 40 procenty.

Společnost zaúčtovala mimořádnou jednorázovou ztrátu 524 milionů liber kvůli daňovým jednáním, v rámci kterých ji mají být zrušena v příštích letech práva na některé daňové odpočty. V rámci jednání však rovněž firma dostala přislíbeno, že její skutečná daňová sazba by měla činit 18 procent. V první polovině předchozího fiskálního roku činila 21,8 procenta, napsala agentura AP.


Zdroj: ČTK, 10. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 15:33