Agris.cz - agrární portál

Dlouhotrvající mrazy by neměly výrazně ohrozit úrodu vinné révy

12. 2. 2012 | ČTK

Dlouhotrvající silné mrazy by podle vinařů neměly výrazně ohrozit úrodu vinné révy na jižní Moravě. Až na jaře se ale přesně ukáže, jakou škodu počasí napáchalo. Problémy mohou být u mladé výsadby a v mrazových kotlinách, kterých na jižní Moravě mnoho není, řekl dnes ČTK tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček.    

"Mrazy na Moravě nebyly tak silné a přišly pomalu a postupně, což hraje ve prospěch vinařů. Naopak v neprospěch hraje absence sněhu, většina vinic je holá," řekl ČTK Půček. Réva by podle něj měla vydržet teploty až do minus 18 stupňů, výrazně ohrozit ji mohou teploty kolem minus 22 stupňů. Ty by podle meteorologů mohly přijít nadcházející víkend.   

Vinaři však nemají způsob, kterým by révu nyní mohli ochránit. "Máme vinohrady na kopcích. Částečně se to dá ochránit tím, že se nevysazuje ve špatných stopách, to věděli už naši předci. Teď už můžeme jenom doufat," řekl ČTK Josef Valihrach, který vlastní vinařství v Krumvíři na Břeclavsku. "Mrazy trvají už moc dlouho. Doufáme ale, že to réva vydrží a bude to dobré," dodal.    

Skutečné škody mohou vinaři sečíst až na jaře. Když teploty více dní za sebou přesáhnou nulu, odříznou ve vinici kus rostliny a podle oček poznají, zda je réva poškozená. "Problém by mohl být u mladé výsadby nebo tam, kde byly místně větší mrazy. Nějaké velké problémy s úrodou by ale být neměly," míní Půček.    

Podobně jsou na tom i zemědělci, kteří zaseli ozimé typy plodin. Semena mohou v zemi zmrznout a na jaře nevyklíčit. Velkým záporem je podle vinařů i zemědělců chybějící sníh, který by rostliny zakryl a izoloval. Také zemědělci budou moci skutečné škody vyhodnotit až na jaře.


Zdroj: ČTK, 12. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:10