Agris.cz - agrární portál

Agrofert holding může převzít konkurenční Loredenu

14. 2. 2012 | ČTK

Agrofert holding podnikatele Andreje Babiše může koupit společnost Loredena Corporation, která nepřímo ovládá Agropodnik Domažlice. Povolil mu to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Fúzi úřad podmínil závazky, řekl dnes ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podstatu závazků Rafaj neuvedl. Doplnil pouze, že "spojení bylo povoleno za podmínky splnění závazků ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže".

ÚOHS se případem začal zabývat loni v srpnu. Řízení se týkalo produkce a prodeje obilovin a olejnin, prodeje jatečných prasat a jatečného skotu, prodeje syrového kravského mléka, prodeje pohonných hmot a prodeje minerálních hnojiv.

Domažlický agropodnik vznikl v roce 1992. Podle svého webu náleží do skupiny společnosti DRUID a.s. Má kolem stovky stálých zaměstnanců a obrat společnosti se pohybuje mezi 1,5 a dvěma miliardami korun.

Agrofert patří k firmám, se kterými vede antimonopolní úřad v oblasti povolování spojení správní řízení nejčastěji. Jen loni firmě povolil několik akvizic. Tři se týkaly masného průmyslu. Skupina dostala souhlas také s převzetím AGRO Jevišovice a vstupem do lesnictví. Firmě ÚOHS povolil i nákup osmi zemědělských firem z Hodonínska nebo převzetí Mlékárny Hlinsko.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. V akvizicích pokračuje. Na ÚOHS nyní leží návrh na převzetí pekárenské jedničky United Bakeries.


Zdroj: ČTK, 14. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:21