Agris.cz - agrární portál

Tereos TTD získal Moravský lihovar Kojetín

14. 2. 2012 | Agris

Největší český výrobce cukru a lihu, společnost Tereos TTD, a. s., v pondělí 13. února dokončil akvizici Moravského lihovaru Kojetín, a. s. „Jsme rádi, že se nám podařilo lihovar v Kojetíně získat. Je to další krok v růstu naší společnosti,“ uvedl předseda představenstva Tereos TTD Oldřich Reinbergr. Tereos TTD získá všech 100 procent akcií Kojetína a ten se tak stane jeho dceřinou společností. Ještě v průběhu roku by ale mělo dojít k fúzi obou společností.

Moravský lihovar Kojetín, a. s. je významným producentem kvalitního kvasného lihu z cukrové řepy, který se využívá zejména v potravinářském průmyslu. Jedním z hlavních důvodů akvizice bylo efektivní využití základní suroviny společnosti Tereos TTD – cukrové řepy. „Naše společnost je největším zpracovatelem cukrové řepy v České republice a kvůli kvótám na výrobu cukru již nemůže dále zvyšovat kapacitu svých cukrovarů. Protože jsme ale chtěli dále růst, hledali jsme alternativy,“ pokračuje Oldřich Reinbergr. Nakonec se tak rozhodl získat lihovar v Kojetíně, který je proslulý svým velejemným lihem nejvyšší kvality.

S lihovarnictvím má společnost Tereos TTD dobré zkušenosti – v lihovaru v Dobrovici vyrábí bioetanol a v lihovaru v Chrudimi pitný a technický líh. Nyní tak své portfolio rozšiřuje i o líh velejemný. „Díky novému lihovaru a doplnění portfolia budeme moci našim zákazníkům nabídnout ještě vyšší flexibilitu a  stabilitu než doposud,“ pochvaluje si obchodní ředitel společnosti Tereos TTD Martin Kolář.

Tereos TTD patři mezi deset největších potravinářských firem v České republice. Ročně zpracuje ve dvou cukrovarech a dvou lihovarech více než 2,4 milionu tun cukrové řepy, která je dodávána 450 pěstiteli z plochy více než 35 tis. ha. Hlavními výrobky společnosti jsou cukr (300 tisíc tun ročně) a líh (880 tisíc hektolitrů ročně), a to jak pitný, tak pro energetické účely. Vedlejšími produkty jsou řepné pelety – krmivo pro hospodářská zvířata, lihovarnické výpalky a vápenná šáma jako hnojiva, která se vrací zpět na pole. Je průkopníkem na českém trhu s biopalivy, kdy jako první u nás začala vyrábět ekologicky šetrnou pohonnou směs pro automobily - E85.

Pro více informací

Jakub Hradiský

vedoucí komunikace

jhradisky@tereos.com

www.tereos-ttd.com


Zdroj: Agris, 14. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 02:27