Agris.cz - agrární portál

Zemědělci z Hané se obávají kvůli silným mrazům o úrodu ozimů

14. 2. 2012 | ČTK

Zemědělci z Hané se obávají kvůli nynějším vysokým mrazům a nedostatku sněhu na polích o úrodu ozimů. Podle odborníků porosty mohou vymrznout. ČTK to dnes řekl ředitel olomoucké Agrární komory (AK) Miloš Porč. Zda a jak velké škody zemědělcům vzniknou, budou podle něj pěstitelé vědět poté, co mrazy poleví.

"Problém bývá tehdy, když přes den půda rozmrzá a v noci zamrzne. Půda kvůli tomu pracuje a kořínky se přetrhají. V posledních dnech, kdy teploty byly silně pod bodem mrazu a pole bez sněhové pokrývky, začíná odcházet i zelená hmota na povrchu," uvedl ředitel olomoucké AK.

Doplnil, že většina odrůd ozimů pěstovaných v regionu není na současné vysoké mrazy vyšlechtěná. Rozsah případných škod se podle Porče ukáže až poté, co se oteplí. "Až mrazy poleví, část porostů vyryjeme, dáme je do tepla a uvidíme, jak budou reagovat. Teprve pak poznáme, zda se vzchopí," uvedl Porč.

Už dříve ČTK řekl, že ozimům nepřálo na Hané počasí ani loni na podzim, který byl nebývale suchý. Největší dopad sucho mohlo mít na ozimy zaseté v pozdější době.

Pěstitelům obilovin z Olomouckého kraje loni meziročně vzrostla podle odhadů Českého statistického úřadu produkce obilovin. Na základě zjišťování k 15. říjnu ji statistici odhadli na 645.553 tun, v roce 2010 to bylo 520.048 tun.


Zdroj: ČTK, 14. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 13:05