Agris.cz - agrární portál

Vejce se vytrácejí z prodejních pultů

14. 2. 2012 | Denik.cz

Vejce se v těchto dnech vytratily z prodejen podle všeho v souvislosti se změnou legislativy, protože od ledna je v zemích Evropské unie chov nosnic v klasických klecích zakázán. 

Maximálně křepelčí vejce jsou k dostání na pultech některých olomouckých prodejen. „Nejsou. Nějaké výpadky v dodávce. Nevím, kdy vejce dovezou,“ vysvětlila prázdné místo v chlaďáku pokladní jedné z prodejen Albert. Slepičí vejce neměli ani v dalších supermarketech, rameny krčili i v malých prodejnách. Podle chovatelů drůbeže a veterinární správy nejsou za výpadkem mrazy, které v zimě pociťují hospodyňky, když jdou do kurníku posbírat vajíčka, ale změna legislativy. Ta od 1. ledna zapovídá prodej vajec z takzvaných neobohacených klecových chovů. Možná je i taktika spojená s vyšší cenou vajíček. 

„Důsledek mrazů? To v domácích chovech. V produkčních farmách s řízenou atmosférou, je pokles snášky vajec ne 90 procent, jako v těch domácích, ale 10 nejvýše 20 procent oproti jinému období,“ uvedl výrobní ředitel Zemedělského družstva Senice na Hané Lubomír Vítek. 

Chovatelé nebyli schopni financovat rekonstrukci klecí 

Vejce se v těchto dnech vytratily z prodejen podle všeho v souvislosti se změnou legislativy, protože od ledna je v zemích Evropské unie chov nosnic v klasických klecích zakázán. To položilo některé chovatele drůbeže, protože neměli na investici do moderních technologií a zastavilo dodávky vajec ze všech českých a hlavně zahraničních chovů, které podmínku nesplňují. 

Například Senické družstvo investuje do technologie a rekonstrukce farmy na 30 milionů korun. Část získalo z evropských zdrojů. Několik farem v Olomouckém kraji provoz vzdalo a vejce na trh nedodává. Minimálně dvě. „Dva nebo tři chovatelé ukončili provoz, protože nebyli schopni financovat rekonstrukci,“ potvrdil ředitel Krajské veterinární správy Olomouc Aleš Zatloukal. 

Prodejci navíc nemohou odebírat vejce pocházející z neobohacených klecových chovů, kde slepice nemají lepší životní podmínky. Veterinární správa na Olomoucku hned první lednové dny zachytila na 200 tisíc takových vajec v jednom supermarketu a vrátila je zpět polskému výrobci. Zákazník však podle označení na vejcích nepozná, jestli jsou z obohacených nebo neobohacených chovů, v obou případech je první číslovkou trojka. Původ dále dohledávají právě veterinární inspektoři. 

„Obchodníci jsou schopni sehnat vajíčka i jinde, pokud odebírali ty z neobohacených chovů. Těžko ale říci, jak dlouho může výpadek trvat,“ reagoval ředitel veterinární správy Zatloukal. Svou roli totiž může sehrát i taktika spojená se snahou o navýšení ceny vajec. Ty jsou už nyní zhruba o třetinu dražší než vloni. „Je možné, že se někdo pokusí situace zneužít, nechci ale předjímat,“ naznačil druhou možnost dočasného nedostatku vajec na prodejních pultech.


Zdroj: Denik.cz, 14. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:37