Agris.cz - agrární portál

Navzdory nízkým teplotám škůdci nehynou

15. 2. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Silné mrazy sevřely také Švýcarsko. Budou mít za následek úhyn většiny rostlinných škůdců? Budou díky nim plodiny na jaře bezpečnější před žravými housenkami a larvami?

Odpověď entomologů z výzkumného ústavu Agroscope zní: ne. Domácí hmyz, včetně škůdců, je dobře adaptován na mráz. Rozhodující pro silný nárůst populací jsou podmínky po ukončení zimního klidového stavu.

„Prožíváme normální zimní periodu – zvláště vezmeme-li v úvahu miliony let, během nichž se škůdci mohli dobře adaptovat na tyto teploty“, říká Jörg Samietz, entomolog a vedoucí oddělení zoologie ústavu Agroscope.

Většina hmyzu v zimě upadá do diapauzy. Metabolismus je velmi silně redukován, vývoj a růst je pozastaven. Kromě toho je krev hmyzu – hemolymfa – chráněna proti tuhnutí. Podle Samietze tedy teploty pod mínus deset stupňů většině domácích druhů příliš nevadí. Kromě toho vyhledává mnoho hmyzu v zimě úkryty, které ho chrání před extrémním chladem, nebo přezimuje v půdě.

Normální zimní mortalitě se navíc hmyz uzpůsobuje úměrně vysokým počtem potomstva na jaře. Důležité pro vývoj populací je tedy počasí, které nastane po zimním klidovém stavu.

Cizí druhy to mají obtížnější

Existují však rozdíly oproti extrémně mírným zimám. Například se nepočítá s neobvykle vysokými populacemi mšic. Chlad však působí problémy těm druhům, které se v důsledku klimatických změn začaly nově ve Švýcarsku vyskytovat jako např. mšice Aphis spiraecola nebo vrtule Rhagoletis completa. Mnoho takových nepůvodních druhů je adaptováno na mírné podmínky a snáší proto delší mrazová období podstatně hůře než domácí druhy.

http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Pflanze/Trotz-Kaelte-Schaedlinge-sterben-nicht-aus_article1328851748.html


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 15. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:12