Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná změnu dotací "citlivým" odvětvím zemědělství

15. 2. 2012 | ČTK

Systém dotování takzvaných ekonomicky citlivých sektorů zemědělství, mezi něž v Česku patří chov dojného a masného skotu, ovcí, koz a pěstování chmele a brambor na výrobu škrobu, se má počínaje letošním rokem změnit. Předpokládají to návrhy dvou nařízení, které ve středu projedná vláda.

Od příštího roku mají nové členské státy EU ztratit možnost dotovat pro ně důležité zemědělské komodity v rámci části takzvaných národních doplňkových plateb, známých také jako platby Top-Up. Ministerstvo zemědělství však chce i po zrušení doplňkových plateb pro české zemědělství tradiční citlivé sektory dotovat.

Úřad proto již loni rozhodl, že k podpoře citlivých odvětví již od letošního roku využije možnost danou příslušným unijním nařízením, které České republice umožňuje ročně využít z evropských fondů zhruba 800 milionů korun pro vybrané obory. V současnosti je jeho prostřednictvím v Česku dotován pouze chov krav na mléko. Na jeho podporu má směřovat nadpoloviční většina částky i do budoucna. Chovatelé dojnic se však mají nově o peníze dělit. Na dojné krávy má od letošního roku jít z této částky 59,3 procenta, na masné krávy 27,8 procenta, na ovce a kozy 4,5 procenta, na chmel 2,65 procenta a bramborový škrob 5,7 procenta.

Letos mají čeští zemědělci naposledy nárok také na vyplacení národní doplňkové platby. Vzhledem k úsporám státního rozpočtu však žádné peníze pro tento účel MZe nyní nemá. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) však v průběhu roku chce jednat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) o dodatečném získání peněz na dotace.

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni přímých plateb ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky národním doplňkovým platbám. Dotační rozdíly by měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit až po roce 2013.

Dotace, zejména z evropských zdrojů, jsou v současnosti důležitým zdrojem příjmů tuzemských zemědělců. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové.

MZe loni rozdělilo na dotacích 42,5 miliardy korun, což bylo o 1,1 miliardy méně než v roce 2010. Peníze z fondů Evropské unie i ze státního rozpočtu inkasovali především zemědělci, ale také lesníci nebo vodohospodáři. Budovaly se za ně protipovodňové zábrany, čistírny odpadních vod, bioplynové stanice či upravovaly cesty.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:15