Agris.cz - agrární portál

Novozélandský soud zastavil prodej 16 mléčných farem Číňanům

15. 2. 2012 | ČTK

Novozélandský soud dnes zastavil prodej 16 mléčných farem čínským investorům, který koncem ledna schválila novozélandská vláda. Vyslyšel tak obavy obyvatel Nového Zélandu, jehož živobytí je převážně závislé na zemědělství, z čínských investic do životně důležitého odvětví.     

Jak napsala agentura AP, soudce Forrest Miller rozhodl, že novozélandská vláda zveličila ekonomické výhody, které by čínští investoři do země přinesli. Vláda proto podle něj musí prodej přehodnotit s ohledem na přísnější posuzovací kritéria.     

Vláda koncem ledna schválila prodej 16 mléčných farem společnosti, kterou kontroluje šanghajská Pengxin Group, již vede bohatý realitní podnikatel Ťiang Čao-paj. Skupina Pengxin tehdy nezveřejnila, kolik za farmy zaplatí, ale uvedla, že její celkové investice mají přesáhnout 200 milionů novozélandských dolarů (více než 3,15 miliardy korun).     

Novozélandský premiér John Key prodej obhajoval s tím, že zahraničním investorům bylo prodáno méně než jedno procento zemědělské půdy v zemi. Farmy, o které má zájem Pengxin, se dostaly do prodeje po bankrotu a celkem dosahují rozlohy asi 7900 hektarů.     

Proti prodeji se ostře postavili nacionalisté, podle nichž by otevřel dveře přílivu zahraničního vlastnictví v zemi. Na soud se obrátilo sdružení místních farmářů a podnikatelů vedených bankéřem a obchodníkem Michaelem Fayem.     

Ekonomika a prosperita 4,4 milionu obyvatel Nového Zélandu je čím dál tím více propojena s Čínou. V roce 2008 obě země podepsaly dohodu o volném obchodu - první svého druhu, kterou Čína podepsala s rozvinutou zemí.     

Čína už předehnala USA a je dnes druhým největším novozélandským exportním trhem. Před ní je jen nejbližší novozélandský soused Austrálie. Čína je největším kupcem novozélandských mléčných produktů, tedy komodity, která se stará o pětinu novozélandských zisků z vývozu. A rychle se zvyšuje i počet čínských turistů přijíždějících na Nový Zéland.    

Na Novém Zélandu může být půda na venkově prodána zahraničním investorům jen se souhlasem vládní agentury, která zjišťuje, zda tito investoři mají dobrou pověst a zda jejich investice prospěje Novozélanďanům.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:17