Agris.cz - agrární portál

EU a USA si budou vzájemně uznávat certifikáty biopotravin

16. 2. 2012 | ČTK

Evropská unie a Spojené státy si budou vzájemně uznávat certifikáty pro biopotraviny. Zástupci USA a Evropské unie podepsali dohodu umožňující, aby potraviny, které získají certifikát biopotraviny v Evropě nebo v USA, mohly být prodávány v obou regionech bez dalších dodatečných osvědčení. Dohoda vstoupí v platnost od 1. června.

Pěstitelé a firmy, kteří chtěli prodávat bioprodukty na obou stranách Atlantiku, museli mít doposud pro každý z regionů speciální osvědčení. To znamenalo dvojí poplatky, inspekce a papírování. Nově získání certifikátu v jednom regionu umožní automaticky používat značku bio i v druhé oblasti.

Dohoda byla podepsána ve středu 15.2.2012  v rámci bioveletrhu BioFach v německém Norimberku, dodal úřad amerického obchodního zmocněnce. EU a USA jsou největšími producenty bioproduktů na světě. Obě strany si od dohody slibují, že otevře farmářům přístup na nové trhy a sníží jejich náklady.

Dohoda pokrývá veškeré zemědělské produkty kromě ryb a mořských plodů. Vylučuje rovněž veškeré produkty, u kterých se v rámci pěstování nebo chovu používají antibiotika. To znamená, že na certifikát nebudou mít nárok někteří producenti masa v EU a jablek a hrušek v USA.

Podle organizace Organic Monitor hodnota trhu s bioprodukty v roce 2010 činila 45 miliard eur (1,1 bilionu Kč). Tržby z prodeje bioproduktů stále rostou, i když růst v reakci na finanční krizi v roce 2008 zpomalil. EU a USA se na celkové spotřebě biopotravin podílejí více než 90 procenty.

Pravidla ekologického zemědělství v Evropě i USA prakticky zakazují v rostlinné výrobě používání syntetických chemikálií, zakazují používání geneticky modifikovaných organismů a podporují chov hospodářských zvířat co nejvíce přizpůsobený jejích přirozenému chování, napsaly agentury AP a Reuters.


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:52