Agris.cz - agrární portál

EK potrestala země kvůli vyplacení dotací, musí vrátit miliony

16. 2. 2012 | ČTK

Evropská komise požaduje, aby 19 zemí Evropské unie vrátilo celkem 115,2 milionu eur (2,9 miliardy korun) z neoprávněně vyplacených zemědělských dotací. Mezi dotčenými státy je i Česká republika, u níž jde o částku zhruba 11.000 eur.

Komise nicméně v dnešním prohlášení také uvedla, že část těchto prostředků už od zemí zpět získala, takže finanční dopad oznámeného rozhodnutí bude o něco nižší - 54,3 milionu eur, které zamíří do unijního rozpočtu. ČR je jednou ze zemí, které už problém s EU vyřešily.

Komise peníze tímto způsobem od zemí vymáhá na základě účetní závěrky. Státy jsou totiž odpovědné za řízení většiny plateb, které míří ze společné evropské zemědělské politiky. Na starost mají i kontrolu a prověřování žádostí o jednotlivé dotace. V případě ČR se problém týkal překročení finančního stropu pro rozpočtový rok 2010.

Třeba Británie musí vrátit 29,8 milionu eur kvůli nedostatečnému systému sankcí a dalším prohřeškům. U Itálie šlo o částku 27,3 milionu eur kvůli opožděným platbám zemědělcům a 21,5 milionu eur za nedostatky zjištěné při kontrolách lisoven na olivový olej.

Naopak Řecko stíhané finančními problémy dostane téměř 35 milionů eur, neboť Brusel v minulosti Atény chybně sankcionoval kvůli dotacím. Zpětná výplata peněz souvisí s rozhodnutím Soudního dvora EU, který dal Řecku ve sporu za pravdu.


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:52