Agris.cz - agrární portál

Potravinářská komora chce naučit Čechy, jak vybírat potraviny

16. 2. 2012 | ČTK

Potravinářská komora (PK) chce zvýšit informovanost českých zákazníků o nakupovaných potravinách. Ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT) proto začala testovat vybrané kategorie potravinářských výrobků a výsledky testů zveřejňovat na internetu a tiskových konferencích. Podle potravinářů na tuzemském trhu přibývá levných, méně kvalitních výrobků. Výrobci z toho viní hlavně obchodníky.

Podle mluvčí PK Dany Večeřové není cílem testů hledat zcela nevyhovující výrobky a vyvolávat skandály. "My se spíše zaměřujeme v těch testech, jak doporučit lidem, co je kvalitní. Chceme jim ukázat, že se nemůžou řídit jenom cenou, poradit jim, aby si dokázali v obchodě vybrat kvalitní potravinu, na co si mají dát pozor, které výrobky jsou lepší a které horší," podotkla Večeřová.

V akreditované laboratoři VŠCHT zatím potravináři nechali otestovat například běžně v regálech obchodů dostupné šunky, či špekáčky. Podle plánu testů pro letošní rok budou každý měsíc otestovány dvě základní potraviny. Výsledky testů je již dnes možné najít na internetových stránkách časopisu Svět potravin www.svet-potravin.cz. V příštích dnech výsledky PK začne umísťovat také na svůj web www.foodnet.cz.

"Problém je naprosto jasný. Rostoucí počet výrobků v nichž je dražší surovina nahrazovaná surovinou levnější jako je drůbeží separát, sója nebo rostlinné tuky," uvedl prezident PK Miroslav Toman. Příčinou uvedeného jevu je podle něj jednoznačně tlak obchodních řetězců na co nejnižší cenu výrobků. Ve snaze vejít se do požadované ceny musí výrobci nahrazovat dražší a kvalitnější surovinu surovinou levnější. "To přivádí na náš trh také řadu velmi levných zahraničních výrobků, které byste na pultech stejných výrobců v Německu či Rakousku nenašli," podotkl Toman. Zvýšený tlak na cenu potravináři přisuzují ekonomické krizi. Neprospělo jim ani lednové zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent.

Výsledky loňských celoročních testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) potvrdili, že přibývá případů, u nichž je podezření na záměrné šizení potravin ze strany výrobců. Větší část šizených výrobků pocházela z dovozu.

Většina Čechů kvůli obavám z hospodářské krize výrazně změnila své nákupní zvyklosti a při nákupu potravin a základního drogistického sortimentu stále více šetří. Lidé mnohem častěji vyhledávají slevy a akční ceny, vyplývá ze v lednu zveřejněné studie SHOPPING MONITOR, kterou zpracovala společnost Incoma GfK.


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:22