Agris.cz - agrární portál

Produkce tuzemských mlékáren loni po čtyřech letech rostla

20. 2. 2012 | ČTK

Tuzemské mlékárny loni od zemědělců vykoupily a zpracovaly 2,303 miliardy litrů mléka, meziročně o 0,5 procenta více. Dodávky mléka do mlékáren v Česku kvůli zlepšeným výkupním cenám suroviny vzrostly poprvé od roku 2007, vyplývá z údajů, které dnes ČTK poskytl Českomoravský svaz mlékárenský. Průměrná cena, za kterou mlékaři mléko vykupovali od farmářů, se loni meziročně zvýšila o 11,3 procenta na 8,26 Kč za litr.

"Zemědělci jsou motivováni slušnými cenami," řekl ČTK předseda svazu Jiří Kopáček. "Předpoklad pro letošní rok je víceméně optimistický," uvedl s tím, že letos očekává růst zpracovaného množství mléka do jednoho procenta. Co se týče cenového vývoje farmářských cen mléka, očekává Kopáček stagnaci nebo mírný pokles.

Průměrná výkupní cena mléka v Česku roste od října 2009. Na podzim 2009, kdy na protest proti ztrátové výrobě vylévali chovatelé krav mléko do polí, dostávali od mlékáren jen 5,50 Kč až šest Kč.

U jednotlivých mlékárenských výrobků se vývoj výroby lišil. Konzumního mléka vyrobili v loňském roce mlékaři 627 milionů litrů, meziročně o jedno procento více. Zatímco produkce čerstvého mléka zhruba o šest procent klesla, výroba trvanlivého UHT mléka se mírně zvýšila a dosáhla takřka 85 procent celkové produkce konzumního mléka. Výroba jogurtů klesla takřka o pět procent, výroba konzumních smetan o 7,5 procenta. Pokles produkce pomazánkového másla odhaduje Kopáček na deset procent.

Znepokojující je podle Kopáčka dlouhodobý trend u přírodních sýrů, jejichž produkce loni klesla o dvě procenta na 79.500 tun. "Je to opak trendu celého světa. Pokud něco na světě roste, tak jsou to sýry a míra růstu se pohybuje mezi jedním a dvěma procenty," podotkl s tím, že produkce klesá již od roku 2004 v důsledku velkých dovozů sýrů.

Podle svazem již dříve uvedených údajů fungovalo v roce 2010 v Česku 38 společností provozujících velké průmyslové mlékárny, z části za nimi stojí cizí kapitál. Předloni zpracovaly mlékárny se zahraničními vlastníky 43 procent českého mléka. Závody německých společností nakoupily skoro 22 procent, Francouzi 17 procent a zbývající čtyři procenta tuzemské mléčné produkce připadla Italům.

Podle údajů, které koncem ledna publikoval Český statistický úřad (ČSÚ), v zahraničním obchodě s mlékem a mléčnými výrobky převyšoval loni vývoz dovoz o 579.053 tun. Dovezlo se 246.611 tun a vyvezlo 825.664 tun mléka a mléčných výrobků. Dovoz mléka zůstal na zcela stejné úrovni a vývoz se zvýšil o 8,4 procenta. Mléko a mléčné výrobky byly dováženy z Německa, Slovenska a Polska (23 procent) a vyváženy do Německa a na Slovensko.

Čeští chovatelé mléčného skotu vyprodukují v posledních letech 2,6 až 2,7 miliardy litrů mléka. Zhruba necelou pětinu nadojeného mléka prodávají farmáři do příhraničních mlékáren, zejména německých. Zpracovatelské kapacity v Česku dosahují necelé tři miliardy litrů.


Zdroj: ČTK, 20. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:20