Agris.cz - agrární portál

Francie žádá Brusel, aby zakázal pěstování GM kukuřice v EU

21. 2. 2012 | ČTK

Francie chce prosadit svůj zákaz pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO) pro celou Evropskou unii, třebaže domácí i evropské soudy snahu Paříže odmítly. Francouzské ministerstvo životního prostředí dnes požádalo Evropskou komisi, aby zrušila povolení pro pěstování modifikované kukuřice od americké firmy Monsanto, donedávna jediné GMO, která se může v Evropě pěstovat.

Francie po protestech místních aktivistů zakázala v roce 2008 pěstování kukuřice typu MON810, odolné vůči larvám zavíječe, údajně s ohledem na rizika pro životní prostředí. Vládní důvodová zpráva však žádné takové nebezpečí nespecifikovala. Evropský soud tak loni Paříži připomněl, že pokud členský stát nedovede prokázat riziko plodiny na zdraví nebo životní prostředí, musí se takovýto čistě politický krok odehrát na úrovni Evropské unie.

Poté anulování zákazu potvrdila i francouzská státní rada, nejvyšší soud v zemi. Vláda na to reagovala prohlášením, že její zákaz platí a že jej hodlá všemi způsoby zachovat.

Francouzské ministerstvo ve své pondělní žádosti odkázalo podle agentury Reuters na nedávné domácí studie. Podle nich nese pěstování GM kukuřice "značná rizika pro životní prostředí". Francouzská veřejnost je vůči GMO krajně nepřátelská a na jaře se v zemi konají prezidentské volby.

Vlády zemí EU jsou ohledně pěstování GMO rozděleny. Evropská komise se na základě dlouhodobých vědeckých poznatků snažila prosadit možnost pěstovat povolené plodiny, po letech neúspěchu však před dvěma roky navrhla, aby si politiku vůči GMO určovaly jednotlivé země samy. Od té doby se v této věci nikam nepokročilo.


Zdroj: ČTK, 21. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 16:44