Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zemědělství se zúčastní potravinářského veletrhu SALIMA v Brně

21. 2. 2012 | MZe ČR

Ministerstvo zemědělství se stejně jako v předchozích letech zúčastní komplexu mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA, MBK, INTECO a VINEX, které se budou konat od 28. 2. do 2. 3. na brněnském výstavišti. Součástí veletrhu bude také mezinárodní konference FOOD FORUM na téma „Cesty k udržení produkce potravin, kvalita potravin a rozvoj lokálních a regionálních trhů“.

Tradiční veletrh SALIMA je všeobecně známý odborníkům i široké veřejnosti. Nad jeho 28. ročníkem převzal záštitu ministr zemědělství Petr Bendl. „Jsem přesvědčen, že letošní ročník mezinárodních veletrhů SALIMA potvrdí jejich výsadní postavení mezi potravinářskými veletrhy v Evropě. Veletrh má přispět k upevnění pozice českých potravinářských výrobců i výrobců technologických zařízení pro potravinářský průmysl, stejně jako k modernizaci podnikání v potravinářském oboru,“ řekl ministr Bendl.

Ministerstvo zemědělství bude mít na ploše 100 metrů čtverečních expozici ve stylu selské lidové architektury, která vystihuje respektování tradic českého venkova ve vazbě na budoucnost českého zemědělství a rozvoj venkova. Návštěvníci se zde budou moci informovat o rostlinné výrobě, problematice vinařství včetně odpovídající legislativy, o bezpečnosti potravin a platné legislativě v potravinářství, ale i o biopotravinách a ekologickém zemědělství. V expozici budou také zástupci Sekce rozvoje venkova, kteří budou zájemce informovat o Programu rozvoje venkova, Operačním programu rybářství a přímých platbách.

Veletrh je místem mnoha bilaterálních jednání a setkání s představiteli různých organizací a svazů. O rozvoji venkova, kvalitě potravin a akvakultuře zde budou jednat ministři a zástupci resortu zemědělství států Visegrádské čtyřky, Bulharska, Rumunska a Slovinska. V rámci zahájení veletrhu se uskuteční také mezinárodní konference FOOD FORUM, jejíž účastníci budou diskutovat o bezpečnosti potravin a dodržování závazných standardů při jejich výrobě. „Nadstandardní pozornost bezpečnosti potravin odlišuje evropské potraviny od ostatních, což je jejich velká výhoda v konkurenci na domácích i na světových trzích,“ uvedl ministr Petr Bendl.

V roce 2010 se veletrhu v Brně zúčastnilo 767 firem z 26 zemí, navštívilo jej 29 867 návštěvníků z 51 zemí a 349 novinářů z 9 zemí.

Kateřina Böhmová

ředitelka Odboru komunikace MZe


Zdroj: MZe ČR, 21. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 03:48