Agris.cz - agrární portál

Loňská sklizeň obilovin byla o pětinu vyšší než v roce 2010

22. 2. 2012 | ČTK

Loňská sklizeň obilovin na jihu Čech byla podle definitivních výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad, o pětinu vyšší než v roce předchozím. Sklizeno bylo 756.164 tun obilovin s průměrným hektarovým výnosem 5,12 tuny. Z dlouhodobého pohledu byla sklizeň v kraji třetí nejvyšší za posledních dvacet let. Ale hektarový výnos vlivem stálého poklesu sklizňových ploch překonal dosud nejvyšší výnos roku 2004.

Loni sklizňové plochy obilovin meziročně stagnovaly, zvětšily se plochy pšenice a kukuřice na zrno na úkor ostatních obilovin. Plochy jarního ječmene, žita a ovsa klesly o 15 procent. Přesto sklizeň v kraji vzrostla i u těchto druhů obilovin. Největší nárůst sklizně zaznamenala kukuřice na zrno - o 100 procent a pšenice jarní o 50 procent, tedy obiloviny, jejichž sklizňové plochy významně vzrostly.

Díky značně vyššímu výnosu vzrostla v kraji také sklizeň luskovin, přestože jejich plochy se víc než o třetinu zmenšily. Obdobná situace je u brambor. V důsledku vysokého meziročního nárůstu hektarového výnosu vzrostla v kraji sklizeň u konzumních a průmyslových brambor o více než pětinu, i když jejich plochy byly ve srovnání s rokem 2010 nižší o čtyři procenta.

Řepka byla jediná ze základních plodin v kraji, pro kterou nebyl rok 2011 ideální. Její hektarový výnos klesl a způsobil i celkový pokles sklizně o tři procenta, přestože pěstována byla na větších plochách. Celorepublikově sklizeň řepky stagnuje na úrovni roku 2010, když její hektarové výnosy o procento klesly.

V roce 2011 se na jihu Čech dařilo také pícninám. Především vlivem vyšších hektarových výnosů vzrostla ve srovnání s rokem 2010 sklizeň pícnin na orné půdě celkově o 20 procent, kukuřice na zeleno a siláž téměř o 30 procent. Meziročně lepší výsledky byly dosaženy i z trvalých travních porostů. V tomto případě však není meziroční nárůst tak vysoký, sklizeň píce zvolna roste již čtvrtým rokem.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 16:44