Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo schválilo studii k přehradě v Nových Heřminovech

22. 2. 2012 | ČTK

Ministerstvo životního prostředí schválilo studii EIA posuzující vlivy plánované přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku na životní prostředí. Souhlasu bylo potřeba pro pokračování projekčních a přípravných prací. ČTK o tom dnes informoval podnik Povodí Odry. Představitelé Hnutí Duha Jeseníky uvedli, že ministerstvo dalo zelenou k započetí výstavby navzdory nesouhlasu obce i zásadním připomínkám, které obec a občanská sdružení přednesly.    

Technický ředitel Povodí Odry Petr Březina řekl, že přehrada by se mohla začít stavět v roce 2016 nebo 2017. "Teď budeme usilovat o dosažení územního rozhodnutí a následně stavebního povolení," řekl Březina.    

Kromě přehrady stavba počítá i s úpravou toku řeky Opavy až do Krnova. "Tam se snažíme o přírodě blízké řešení, a to je financovatelné i z operačního programu Životní prostředí," řekl Březina. Už v závěru příštího roku by podle něj Povodí Odry mohlo začít s revitalizací Opavy v úsecích mezi Zátorem a Branticemi a Branticemi a krnovskou částí Kostelec. Přehrada bude vyžadovat podstatně delší projekční přípravu.    

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se tato otázka stala opět po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Vláda nakonec vybrala menší variantu. Ministerstvo zemědělství předpokládá náklady téměř osm miliard korun. Za to by se měla postavit přehrada a nová silnice, cena ale zahrnuje i další úpravy celého koryta řeky.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:21