Agris.cz - agrární portál

SVOL:Ceny dřeva jsou nejlepší za řadu let, ale ubývají malé pily

22. 2. 2012 | ČTK

Majitelé obecních a soukromých lesů dostávají za metr krychlový kvalitní smrkové kulatiny kolem 2200 až 2300 korun. Přes malý pokles zkraje roku to je stále nejvíc za mnoho let. Poptávka po dřevě stoupla prý kvůli problémům s těžbou ve státních lesích. Zdražení však škodí menším zpracovatelům dřeva. Někteří už zkrachovali a další jsou na hraně existence. ČTK to řekl František Kučera, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), na dnešní valné hromadě komory soukromých lesů v Jihlavě.    

"Hrozí to, že zaniknou regionální odběratelé a v tom regionu odbyt nebude," vysvětlil Kučera. Nestátní lesy na zpoždění velkého tendru na těžbu a práce v Lesích České republiky (LČR) vydělávají. "Je velká poptávka po dřevě u zpracovatelů, tím pádem ceny vyrostly do nejvyšší možné míry," řekl předseda. S dalším zdražováním kulatiny se podle jeho odhadu už ale nedá počítat. "Pilaři by za tu cenu nemohli nakoupit, aniž by prodělali," míní.    

Podle Kučery by však i lesníkům víc vyhovoval stabilní trh. "Chceme mít odběratele, který bude platit a bude dřevo pravidelně odebírat, třeba i za kalamity," řekl. Všechny druhy dřeva ani teď nejdou na odbyt stejně. Podle Kučery snižují odběr výrobci papíru.    

O něco nižší než dřív je také poptávka u dubového dřeva. "Dřív byl zájem veliký, zejména na dýhu," řekl ČTK Tomáš Czernin. Společnost jeho rodiny hospodaří na 1550 hektarech ve středočeských Dymokurech. Z 90 procent jde o listnaté lesy, převažuje dub. Kromě nábytkářského průmyslu se dubové dřevo hodně používá i při výrobě parket, ale tam teď masivní dřevo vytlačují různé náhražky. 

Czernin předsedá komoře soukromých lesů, která funguje v rámci SVOL a sdružuje majitele většiny velkých lesních majetků v zemi. "Soukromí vlastníci jsou dlouhodobě označováni za nejlepší hospodáře. Určitě hospodaří líp než Lesy České republiky a doufám, že stále i líp než obce," poznamenal.    

SVOL sdružuje celkem kolem 1050 vlastníků lesů, kteří pečují skoro o 15 procent výměry lesů v Česku. Státní Lesy České republiky obhospodařují zhruba polovinu lesů v zemi.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:50