Agris.cz - agrární portál

Farmáři na bramborách prodělali, letos jich nasázejí méně

24. 2. 2012 | ČTK

Na bramborách z loňské sklizně čeští pěstitelé prodělali. Z polí sice svezli přibližně o pětinu větší úrodu než o rok dřív, ale obtížně pro ni hledali odbyt. Část sadby se jim ani prodat nepodaří. Na úkor brambor se také rozšiřuje pěstování kukuřice pro přibývající bioplynové stanice. Rozloha bramborových polí v Česku se podle odhadu Ústředního bramborářského svazu ČR letos opět sníží. Uvedl to předseda svazu Miloslav Chlan po dnešní valné hromadě v Havlíčkově Brodě.

"Já osobně si myslím, jsem optimista, že to bude o pět procent," řekl Chlan ČTK. Minulý rok osázely zemědělské podniky bramborami 26.450 hektarů polí v ČR. I to byl v meziročním porovnání pokles, a to o víc než dvě procenta. Na dalších přibližně 7000 hektarech pěstovali brambory zahrádkáři. U nich se podle Chlana rozlohy skoro nemění.

Podle místopředsedy svazu Jiřího Zvolánka se i přes loňskou velkou úrodu brambory také dovážejí. Vypadají sice lépe, ale podle Zvolánka mívají horší chuť než hlízy z domácí produkce. To by prý mohlo vést k dalšímu snižování zájmu spotřebitelů o tuto potravinu. "Když si je někdo koupí, podruhé si už možná pro brambory nepůjde," míní Zvolánek.

Chlan doplnil, že české brambory v zahraniční konkurenci doplácejí na loňský větší výskyt stříbřitosti slupky, protože to kazí jejich vzhled. "Ale je to jen vada slupky, která nic nemění na vnitřní kvalitě brambor," ujistil.

Loňská sezona byla pro bramboráře ekonomicky ještě horší než špatný rok 2009. Farmářské ceny jsou ještě o něco nižší a na rozdíl od běžných let se od sklizně nezvedaly. Zemědělci dostávají za kilogram brambor jen mezi 1,30 Kč až dvěma korunami. Letos navíc zřejmě nenajdou odbyt pro část sadby a budou muset dát další peníze na její likvidaci. Podle Zvolánka teď byly brambory pro zemědělce ekonomicky nejhorší plodinou.

Podle Chlana by se letos mohlo alespoň stabilizovat nebo mírně zvýšit pěstování brambor pro výrobu škrobu, protože se pro ně podařilo domluvit nový podpůrný program. Dříve nastavená podpora skončila minulý rok. Brambory pro škrobárny se loni v Česku pěstovaly asi na 3500 hektarech polí.


Zdroj: ČTK, 24. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:51