Agris.cz - agrární portál

Agrární komora požaduje navýšení rozpočtu o 1,5 miliardy Kč

24. 2. 2012 | ČTK

Agrární komora požaduje navýšení letošního rozpočtu kapitoly zemědělství o 1,5 miliardy korun. Peníze by z poloviny směřovaly na podporu chovů prasat a drůbeže, druhá polovina by byla použita na dorovnání přímých plateb. ČTK to dnes řekl po schůzce s premiérem Petrem Nečasem prezident Agrární komory Jan Veleba. K navýšení rozpočtu by mohly podle Veleby být jako v minulosti použity peníze z Pozemkového fondu.    

"Chceme rozpočet navýšit o 1,5 miliardy korun. Polovinu z toho chceme dát tomu, co se loni nastartovalo, tedy chovům prasat a částečně drůbeže," uvedl Veleba. "Druhou polovinu by bylo dobré dát do doplňkových plateb," dodal s tím, že o návrhu chce jednat s MZe a ministerstvem financí.    

Ministr zemědělství Petr Bendl již dříve řekl, že se nesmířil s tím, že státní rozpočet pro letošní rok neobsahuje žádné peníze na doplňkové platby k přímým podporám a bude o peníze pro zemědělce bojovat. "To, že ministr Bendl jedná o navýšení rozpočtu, není žádnou novinkou, tento svůj záměr již dávno představil," podotkl dnes mluvčí MZe Jan Žáček.    

Chovatelé prasat mají z loni spuštěného speciálního podpůrného programu letos dostat 120 milionů korun, což je zhruba třetina loňské částky. Loni z programu dostali 328 milionů korun, uvedl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce Bendl.    

Stavy prasat v Česku loni klesly na nejnižší hodnotu od roku 1921, odkdy se sledují. Ke konci roku 2011 jich tuzemští zemědělci chovali 1,49 milionu, což bylo takřka o pětinu meziročně méně. Roční spotřeba vepřového masa se v ČR v posledních letech drží kolem 40 kilogramů na osobu a vepřové zůstává nejoblíbenějším druhem masa v Česku. Polovina vepřového na tuzemském trhu pochází z dovozu.    

Podobně jako prasat loni v Česku ubylo drůbeže. Její stavy se meziročně snížily o 20 procent na 19,26 milionu kusů.    

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně než farmáři v původních členských státech. Úrovni přímých plateb ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit díky národním doplňkovým platbám. Dotační rozdíly by měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit až po roce 2013. Schválený rozpočet pro letošní rok s žádnými penězi na dorovnání nepočítá.    

Výdaje MZe včetně prostředků z EU mají letos klesnout o 2,6 miliardy korun na 48,6 miliardy Kč. Rozpočet byl však mimořádně navýšen o více než dvě miliardy z úvěru od Evropské investiční banky. Bez této částky se navrhovaný meziroční pokles výdajů blíží pěti miliardám Kč.


Zdroj: ČTK, 24. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:58