Agris.cz - agrární portál

V březnu začne letošní sezona farmářských trhů

24. 2. 2012 | FinančníNoviny.cz

S oteplením se do Prahy postupně vracejí oblíbené farmářské trhy. V provozu jsou už tržiště například na Náplavce či na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. V polovině března pak zahájí letošní sezónu také farmářský trh v Praze 1, kde se stánkaři usídlí opět v ulici V Celnici. V průběhu příštího měsíce by se prodejci lokálních potravin, domácích mléčných a masných výrobků, ovoce a zeleniny měli objevit také na Vítězném náměstí v Dejvicích.

V metropoli a jejím blízkém okolí se loni během celého roku pravidelně konaly bezmála čtyři desítky farmářských trhů, které do města přilákaly stovky lokálních farmářů, řezníků, pekařů a pěstitelů a tisíce zákazníků. Jedním z nejvyhledávanějších trhů byl například farmářský trh na Vítězném náměstí v Praze 6. Na místě bylo k dostání pečivo, uzeniny, domácí vajíčka, ale i řezané květiny či sazenice květin a bylinek. Trhy se na prostranství mezi náměstím a budovami ČVUT vrátí v průběhu března. Konkrétní datum radnice ještě nezveřejnila.

V loňském roce si pořádání trhů poprvé vyzkoušela také první městská část. Trhovci se do ulice V Celnici sjížděli každou středu a pátek. "Trhy se nám loni velmi osvědčily (...) jediné dotazy návštěvníků byly k tomu, proč nejsou i ve čtvrtek či v sobotu. Takže letos trhy budou pravidelně od středy až do soboty," uvedl místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek a dodal, že pro návštěvníky organizátoři trhů chystají různé tematické prodejní akce, které se budou konat dvakrát do měsíce. Na místě bude podle Hodka prostor i pro kulturní program.

Většina z pražských farmářských trhů svůj provoz zahájí až počátkem jara a v dubnu. Už od třetího únorového týdne ale mohou nedočkaví Pražané nakoupit každou středu a sobotu na tržišti na náměstí Jiřího z Poděbrad, které hostilo i nedávné masopustní oslavy. Zboží přímo od pěstitelů a výrobců dostanou také na náplavce u Palackého mostu, a to ve čtvrtek a v sobotu. Pěstitelé a trhovci na místě prodávají sezónní zeleninu, ovoce, čerstvé maso z českých farem, uzeniny, pečivo či domácí kysané zelí. Součástí sortimentu trhu na Náplavce mají být i mořské ryby z Jadranu.

V následujících měsících se pak trhy budou otevírat také v Praze 10 na Kubánském náměstí, na Andělu či v Hostivaři. Některé z nich budou Pražanům k dispozici až do konce "trhovské" sezóny v listopadu.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 24. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:41