Agris.cz - agrární portál

Problém zvaný PUZČ

24. 2. 2012 | ASZ

Nejen v naší zemi, ale obecně v celé Evropské unii je velkým problémem stárnoucí populace zemědělských podnikatelů. Rychlou žádoucí generační výměnu proto také Brusel dosud podporuje prostřednictvím dvou programů. Podle všech signálů už tomu tak ale dlouho nebude, a to nejen v ČR, ale i na půdě EU.

Konkrétně jde o podporu Zahájení činnosti mladých zemědělců a podporu Předčasného ukončení zemědělské činnosti (PUZČ). Oba programy spolu úzce souvisí, přičemž jejich hlavním cílem je urychlení generační výměny zemědělských podnikatelů, kdy na straně jedné získá začínající zemědělec finanční injekci do svého rozjezdu, na straně druhé je starší zemědělec díky PUZČ finančně zajištěn na 15 let finanční rentou, která mu umožní důstojný závěr života, aniž by se musel kvůli zajištění své existence do posledních svých chvil plahočit na poli. V praxi jde o jeden z mála dotačních programů, který je nasměrován prioritně do podnikání na bázi rodinných farem, takže kromě zmíněného urychlení generační výměny také udržuje zemědělské podnikatele tohoto typu na venkově, v jejich farmách. To se ale zásadně změní.

Podpora jen při předání podniku

Pokud se týká Zahájení činnosti mladých zemědělců, pak v tomto případě oznámilo ministerstvo zemědělství nedávno příznivou zprávu: Přestože byly peníze na tento program již vyčerpány, našel resort další finanční prostředky na tento program a v rámci podzimního 17. kola žádostí o podporu z Programu rozvoje venkova (PRV) bude možné o dotace na zahájení činnosti znovu žádat. Naopak příjem žádostí na PUZČ má být do konce letošního března ukončen, s tím, že konec žádostí o PUZČse netýká těch, kteří budou podnik předávat začínajícímu zemědělci. To má na první pohled logiku, právě kvůli již zmiňovanému propojení začínajícího a do podnikatelského důchodu odcházejícího zemědělce. V případě ale, že strárnoucí zemědělec nebude mít komu farmu předat, finanční rentu již nedostane. V praxi se tak podpora PUZČ výrazně sníží.

Evropská Komise s PUZČ nepočítá

To ale zdaleka není vše. Z generačního vývoje v EU, kde například v sousedním Německu je třetina vlastníků zemědělských podniků starších 55 let, by bylo možné logicky usuzovat, že dotace typu PUZČ či podpory mladým zemědělcům budou pokračovat i v následujícím sedmiletém rozpočtovém období EU na roky 2014 až 2020. Kupodivu tomu tak není, Evropská Komise tento typ programu nenavrhla, a pokud by se nic nezměnilo, skončil by tento program po roce 2013 nenávratně v propadlišti zemědělských dějin. Komise přitom argumentuje například tím, že PUZČ je vlastně sociální dávka a ne dotace, a že jde ve své podstatě o mandatorní výdaj, neboť jednotlivé země na 15 let dopředu zavazuje k vyplácení již dříve garantovaných rent.

K seriálu nevůle tuzemských ministerských úředníků k podporám směřovaných do rodinných farem, se tak přidává sama EU. Přitom ani start této podpory se, alespoň u nás, neobešel bez problémů. Na počátku byla nevůle PUZČ vůbec spustit a nízký původní objem na podporu začínajících zemědělců, které ani nyní zdaleka nedosahují objemů podpor na jedince, jako je tomu ve vyspělých zemích EU. Pokračováním pak byl pokus o zdanění mezi rodinnými příslušníky předávaného majetku. Dalším dílem byla snaha ukončit podporu začínajících, nyní se podpora PUZČ zredukuje a po roce 2013 úplně skončí.

Jak zajistit důstojné stáří

Zmiňovaný postoj Bruselu je samozřejmě určitý úhel pohledu, který ovšem ani náhodou nebere v úvahu tmelící prvek těchto typů podpor z hlediska kontinuity, integrity a důstojného života zemědělců hospodařících na rodinných farmách. Je totiž zřejmé, že právě tito lidé budou svá hospodářství těžko opouštět, aby si ve stáří přivydělali například jako noční hlídači, opraváři aut nebo instalatéři ve městech. Za situace, kdy s žádnou rentou na odchodnou nebudou moci počítat, a zároveň budou vlastnicky nadále spojeni se svým hospodářstvím, budou tak mít jen dvě možnosti: Do poslední možné chvíle pracovat (a díky ubývajícím silám třeba tak i nechtěně snižovat konkurenceschopnost farmy), nebo se nechat od své rodiny živit. To nejsou zrovna lichotivé vyhlídky, a soukromí zemědělci by s tím na půdě EU měli něco dělat.

Petr Havel


Zdroj: ASZ, 24. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:22