Agris.cz - agrární portál

Do globální banky semen přibyly vzorky z válčící Sýrie

28. 2. 2012 | ČTK

Cizrna beraní, bob obecný a další semena ze Sýrie figurují mezi 25.000 novými exempláři, které jsou tento týden na norském arktickém souostroví Špicberky ukládány do betonového sklepa, vybudovaného k ochraně semen zemědělských plodin před válkami a přírodními katastrofami. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na místní představitele.

S nejnovějšími přírůstky se globální bance semen zemědělských plodin za čtyři roky existence podařilo shromáždit již více než 740.000 exemplářů. "To představuje odhadem tři čtvrtiny všech typů hlavních zemědělských rostlin světa," uvedl Cary Fowler, výkonný ředitel organizace Global Crop Diversity Trust, která banku společně s norskou vládou a severským střediskem genových zdrojů spravuje.

"Vývoj událostí v Sýrii očividně zdůrazňuje význam uložení druhých vzorků mimo příslušnou zemi z bezpečnostních důvodů," řekl Fowler. Podle něj nová zásilka syrského Mezinárodního centra pro zemědělský výzkum v suchých oblastech zajistila, že na Špicberkách je nyní v záloze prakticky celá kolekce semen ze Sýrie.

Fowler rovněž sdělil, že úložiště semen na syrském území zatím nebylo při vojenských akcích režimu Bašára Asada proti opozici poškozeno. Připomněl však, že války zničily banky kupříkladu v Iráku a v Afghánistánu. V Egyptě zase byla taková banka během loňských nepokojů vypleněna.

Zařízení na Špicberkách, které má pancéřová vrata a betonové stěny silné jeden metr, má semena uchovat pro budoucnost i v případě světové katastrofy, jako je jaderná válka či náraz meteoritu, jež by jinak zničila veškeré pozemské zdroje potravin.

Norská vláda do výstavby tohoto nedobytného sklepa, jemuž se přezdívá Noemova archa, investovala deset milionů dolarů a chce v něm shromáždit všechny známé druhy světových potravinářských plodin.

Letos do banky semen na Špicberkách přibyly mimo jiné vzorky z Arménie a z pohoří Pamír v Tádžikistánu, což byla vůbec první semena z těchto dvou bývalých sovětských republik.

Banka, v níž je údajně prostor zhruba pro 4,5 milionu vzorků, je zahloubena 120 metrů do nitra pískovcové hory nedaleko špicberské metropole Longyearbyenu. Sněhem a ledem pokrytý Svalbard (v Norsku používaný název Špicberků), který se nachází zhruba 1000 kilometrů od severního pólu, byl vybrán díky své odlehlosti nabízející stabilní prostředí pro takovýto dlouhodobý projekt. Věčně zmrzlá půda by měla zajistit v jeskyni stálou teplotu pod bodem mrazu po dobu 200 let i v případě toho nejhoršího scénáře globálního oteplování či v případě selhání automatického chladícího systému.


Zdroj: ČTK, 28. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 16:21