Agris.cz - agrární portál

Starobrno loni vyrobilo 1,1 mil. hl piva, výstav je rekordní

1. 3. 2012 | FinančníNoviny.cz

Pivovar Starobrno ze skupiny Heineken loni vyrobil 1,1 milionu hektolitrů piva. Je to asi o deset procent více než předloni. Výstav pivovaru je rekordní. Na dotaz ČTK to dnes řekli zástupci pivovaru. Starobrno pro letošek plánuje několik novinek. Jednou z nich je nepasterizované pivo. Nová technologie firmu stála 40 milionů korun.

O inovaci začal pivovar uvažovat už loni, uvedl sládek Petr Hauskrecht. V pivovaru instalovali mikrofiltr, který zaručí trvanlivost piva po dobu čtyř měsíců. Podle Hauskrechta podobné zařízení v ČR není a ojedinělé je i v celosvětovém měřítku. Inovaci pivovar využije pro výrobu značky Starobrno.

Díky tomu, že pivo neprojde procesem pasterizace, která se používá na biologickou stabilizaci, a neutrpí tak teplotní šok, zůstává čerstvé se "správným řízem". Pivo má také lepší pěnivost. Na trhu bude od pondělí, řekl novinářům Hauskrecht, který v Brně v minulosti několik let sládkoval. Nyní působí v jiném pivovaru skupiny ve Velkém Březně. V Brně je garantem kvality místního piva.

K dnešnímu dni ve Starobrnu končí dosavadní vrchní sládek Tomáš Pluháček. Podle mluvčí pivovaru Kateřiny Beute odchází "z osobních důvodů". "Nyní budeme vybírat ve výběrovém řízení nového vrchního sládka a ředitele," řekla ČTK Beute.

Starobrno si letos připomíná 140 let od svého založení. Na tradici vaření piva chce odkazovat na novém logu nebo etiketách.

Představitelé pivovaru v minulosti uvedli, že plánují v budoucnu také mírné navýšení kapacity pivovaru ze současných 1,3 milionu hektolitrů ročně o asi deset procent. Starobrno je dnes spíše lokální značkou pro jižní a střední Moravu. Značnou část produkce stáčí do pet lahví díky lince, kterou firma pořídila před dvěma lety.

Skupina Heineken dále vaří v ČR pivo v Krušovicích a Velkém Březně. Loni skupina uvařila 2,380 milionů hektolitrů piva. Skupina zavřela pivovar v Krásném Březně. V minulosti ukončila výrobu ve Znojmě, Kutné Hoře a Lounech.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 1. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:36