Agris.cz - agrární portál

Hovězí neošetřené hydroxidem amonným

1. 3. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Společnosti McDonald´s, Burger King a Taco Bell oznámily, že ukončily použití hydroxidu amonného (E527) při zpracování libového hovězího masa. Na malé kousky nakrájené libové hovězí maso je obvykle používáno při výrobě nízkotučných směsí mletého masa pro výrobky výše uvedených řetězců s rychlým občerstvením. 

Společnost Beef Products z Dakoty používala ořezky hovězího masa také. Použitím hydroxidu amonného se hovězí kousky zbavovaly bakterie E. coli a dalších patogenů. Jedná se o vládou schválenou chemikálii používanou k usmrcení patogenů v různých stadiích výrobního procesu. 

Hydroxid amonný byl označen za obecně bezpečnou látku pro použití v potravinách na základě rozhodnutí Amerického úřadu pro kontrolu léků a potravin (FDA) v roce 1974. Dále se tato látka používá jako kypřící prostředek v pekařství. Mimo to tato sloučenina slouží k úpravě hodnoty pH mnoha druhů potravin.V roce 2001 americký inspektorát bezpečnosti potravin schválil hydroxid amonný jako bezpečné činidlo z hlediska bezpečnosti potravin. 

Rozhodnutí řetězců rychlého občerstvení ukončit tuto technologii nebyla přivítána jedním z velmi uznávaných amerických expertů na bezpečnost potravin, který je zároveň průmyslový konzultant, a který tuto látku doporučuje. Podle jeho slov je ostuda, že aktivisté prosazující program neošetřování hovězího masa mohou v konečném dopadu snížit bezpečnost potravinového řetězce. Neutuchající rozruch kolem hydroxidu amonného nastartoval mimořádně účinný proces v případě bezpečnějšího hovězího masa. 

Uvádí se, že 70 % hamburgerů prodávaných ve Spojených státech amerických je ošetřeno hydroxidem amonným. Ale jako výsledek dohledu aktivistů se má snížit až na 25 % všech případů. 

Popisovaný proces využívá plynný hydroxid amonný, který snadno a rychle s dostačujícím množstvím amoniaku docílí usmrcení bakterií v libovém hovězím mase. Čpavek je velkou měrou použit v masném průmyslu a přirozeně se pak nachází v mase. 

V podstatě je podle mezinárodního zdroje informací International Food Information směs vody a čpavku, hydroxid amonný, používán v pekařských výrobcích, sýrech, cukrovinkách a dalších potravinářských výrobcích bez takových omezení jako je tomu právě u hovězího masa v řetězcích rychlého občerstvení.  

MEAT & POULTRY, 2012, 58, č. 1, s. 10

QSRs stop using amonium hydroxide technology for beef

Objednávka kopie článku  

Společnosti McDonald´s, Burger King a Taco Bell oznámily, že ukončily použití hydroxidu amonného (E527) při zpracování libového hovězího masa. Na malé kousky nakrájené libové hovězí maso je obvykle používáno při výrobě nízkotučných směsí mletého masa pro výrobky výše uvedených řetězců s rychlým občerstvením.

Společnost Beef Products z Dakoty používala hovězí ořezky hovězího masa také. Použitím hydroxidu amonného se zbavovala hovězích kousků bakterie E. coli a dalších patogenů. Jedná se o vládou schválené chemikálii používanou k usmrcení patogenů v různých stadiích výrobního procesu.

Hydroxid amonný byl označen za obecně bezpečnou látku pro použití v potravinách na základě rozhodnutí Amerického úřadu pro kontrolu léků a potravin (FDA) v roce 1974. Dále se tato látka používá jako kypřící prostředek v pekařství. Mimo to tato sloučenina slouží k úpravě hodnoty pH mnoha druzích potravin. V roce 2001 americký inspektorát bezpečnosti potravin schválil hydroxid amonný jako bezpečné činidlo z hlediska bezpečnosti potravin.

Rozhodnutí řetězců rychlého občerstvení ukončit tuto technologii nebyla přivítána jedním z velmi uznávaných amerických expertů na bezpečnost potravin, který je zároveň průmyslový konzultant, a který tuto látku doporučuje. Podle jeho slov je ostuda, že aktivisté prosazující program neošetřování hovězího masa mohou v konečném dopadu snížit bezpečnost potravinového řetězce. Neutuchající vzruch kolem hydroxidu amonného nastartoval mimořádně účinný proces v případě bezpečnějšího hovězího masa.

Bylo řečeno, že 70 % hamburgerů prodávaných ve Spojených státech amerických je ošetřeno hydroxidem amonným. Ale jako výsledek dohledu aktivistů, se má snížit až na 25 % všech případů, aby byla situace stabilizována.Popisovaný proces využívá plynný hydroxid amonný, který nekomplikovaně a rychle s dostačujícím množstvím amoniaku docílí usmrcení bakterií v libovém hovězím mase. Čpavek je velkou měrou použit v masném průmyslu a přirozeně se pak nachází v mase.

V podstatě je podle mezinárodního zdroje informací International Food Information směs vody a čpavku, hydroxid amonný, používán v pekařských výrobcích, sýrech, cukrovinkách a dalších potravinářských výrobcích bez takových omezení jako je tomu právě u hovězího masa v řetězcích rychlého občerstvení. 

MEAT & POULTRY, 2012, 58, č. 1, s. 10

QSRs stop using amonium hydroxide technology for beef

Objednávka kopie článku


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 1. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:25