Agris.cz - agrární portál

MZe v řádu týdnů představí svůj plán transformace úřadů

1. 3. 2012 | ČTK

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) během několika týdnů představí svůj vlastní plán na zefektivnění práce kontrolních orgánů ve svém resortu, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. Reagoval tak na ve středu zveřejněný návrh ministerstva financí (MF) na změny na úřadech a ve státních fondech. Zrušení více než 2400 míst by podle propočtů MF mělo vést k finanční úspoře kolem 2,4 miliardy Kč.

Ministerstvo financí například navrhuje, aby Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), jehož prostřednictvím se mimo jiné rozdělují agrární dotace za desítky miliard korun, byl včleněn do ministerstva zemědělství. Tento krok by měl přinést státu úsporu 383 milionů korun a 220 pracovních míst. Podobný osud by podle návrhu MF čekal také Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) a Vinařský fond.

Podle návrhu by začlenění do jiných organizací v resortu čekalo také Státní rostlinolékařskou správu, Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, Českou plemenářskou inspekci a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Naopak ministerstvu zemědělství by nově měla částečně připadnout agenda krajských hygienických stanic, za něž je dnes zodpovědné ministerstvo zdravotnictví.

"Já si myslím, že uspořádání institucí v rámci resortu by v žádném případě nemělo vzejít z hlav úředníků ministerstva financí, protože při vší úctě k nim to nemůžou podrobně ovládat," reagoval dnes na návrh MF šéf Agrární komory Jan Veleba. "Pro mě je důležitý návrh ministra zemědělství," podotkl.

Ministr Bendl již dříve avizoval svůj plán omezit v resortu počet kontrolních organizací. "Konkrétní vizi předloží ministr v řádu týdnů, o zmíněném námětu se teď dá jen diskutovat," uvedl dnes Žáček.

Farmáři jsou v současnosti vystaveni velkému množství kontrol. Zejména drobní sedláci si proto dlouhodobě stěžují, že jim kontroly a s tím spojené papírování nesmírně ztrpčují život a ubírají čas na skutečnou práci. Reorganizace, která má mimo jiné odstranit duplicity při kontrolách, by se měla dotknout také poboček v regionech, které zde má ministerstvo zemědělství i jemu podřízené organizace. "Tak, aby byl v každém okrese jen jeden dům, jedna kancelář," přiblížil svoji představu již dříve Bendl.

MZe, podobně jako další resorty, v posledních letech pravidelně snižuje své provozní výdaje. "Aby byla zabezpečena maximální výše finančních prostředků pro dotační politiku zemědělského sektoru, snížili jsme běžné a kapitálové výdaje na provozní činnost celého rezortu proti roku 2011 o téměř 400 milionů korun, tedy o 10,5 procenta," řekl ČTK Žáček. Za poslední dva roky tak úřad náklady na provoz snížil o čtvrtinu.

Snižování byrokracie a duplicit v resortu ministerstva zemědělství

Organizační složka státuCo s ní?úsporafinanční úspora v mil. Kčúspora míst
Státní rostlinolékařská správavčlenit do MZe - Státní veterinární správy a zbylé činnosti včlenit do Státní zemědělské a potravinářské inspekce50%130205
Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčivvčlenit do ministerstva zdravotnictví - Státní úřad pro kontrolu léčiv50%2638
Česká plemenářská inspekcevčlenit do Státní veterinární správy50%17,530
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělskývčlenit do Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy25%100,5211

Zdroj: MF

Snižování byrokracie a duplicit ve státních fondech spadajících pod MZe

fondCo s ním?úsporafinanční úspora v mil. Kčúspora míst
SZIFvčlenit do MZe25%383220
Vinařský fondvčlenit do MZe100%5,55
PGRLF, a.s.včlenit do MZe100%15460

Zdroj: MF


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 03:34