Agris.cz - agrární portál

Hygiena prodeje masa na trzích se vymáhá těžko, řekli veterináři

1. 3. 2012 | FinančníNoviny.cz

Hygiena prodeje masa na trzích se podle veterinárních inspektorů vymáhá těžko. Při dozoru zjišťují řadu porušení legislativních pravidel prodeje masa a živočišných produktů, které mohou znamenat zdravotní rizika nebo ztrátu důvěry v tento druh prodeje. Právě tomu chtějí kontroloři zamezit, řekl dnes na konferenci o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původu v Brně Jiří Hlaváček z Ústřední veterinární správy.

"Je neoddiskutovatelné, že jakákoli, byť malá, podpora zemědělství je potřebná. Pokud by byly vynaložené prostředky zmařeny, škoda bude větší než finanční hodnota těchto prostředků," zdůvodnil Hlaváček nutnost kontrol na trzích.

Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa vydaly Kodex farmářských trhů a Desatero farmářských trhů, kterými chtějí předejít rizikům zneužití dotací s trhy spojenými a zdravotním rizikům. "Jsme si vědomi, že některé požadavky jsou hůře vymahatelné, některé prakticky nevymahatelné, a záleží jen na provozovatelích trhů, zda budou od prodejců dodržování pravidel vyžadovat," uvedl Hlaváček s tím, že zmíněné kroky byly nutné k vytvoření alespoň nějakých pravidel a předejití případným následkům. Tam, kde trhy vznikají živelně na místech, která nejsou pro trhy určena, nelze podle něj prakticky dozor vykonávat.

V rámci desatera veterinární správy mohou prodejci na trzích například prodávat syrové mléko a smetanu pouze z prodejního automatu, prodejci musí být čistí a dodržovat hygienu, maso se musí skladovat při předepsaných teplotách a je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky mimo drůbeže a králíků. Podle Hlaváčka je však nutné dodat, že prohřešky při prodeji produktů živočišného původu se netýkají všech prodejců. "Stánky některých prodejců jsou na velmi vysoké úrovni a prodej je mnohdy hygieničtější než v kamenných prodejnách," dodal.

Veterináři v Brně diskutovali i nad dalšími tématy, například nad novým zákonem o domácí porážce skotu, chovu zvěře na farmách a jejím porážení a o aktuálních změnách ve veterinární hygienické legislativě.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 1. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:50